Lastdier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Muildieren als pakdier voor de post

Een lastdier of pakdier is een dier dat door domesticatie gebruikt wordt om lasten te dragen. De meeste lastdieren kunnen ook door de mens als rijdier gebruikt worden. Vele lastdieren kunnen ook als trekdier gebruikt worden. Men gebruikt een tuigage om het dier in staat te stellen de last te dragen.

Lastdieren worden gebruikt in vele moeilijke omstandigheden zoals bergachtige gebieden en woestijnen. Een lastdier is een huisdier met een eigen taak. Door de toenemende motorisering ziet men steeds minder lastdieren in het dagelijks verkeer. Vooral op moeilijk begaanbaar terrein hebben zij echter hun onmisbaarheid bewezen. Pakpaarden werden bijvoorbeeld nog tot in de Tweede Wereldoorlog in de bergen gebruikt door de cavalerie van het Zwitserse leger. Daar bestond een lange traditie van paktreinen, die goederen over bergpaden vervoerden, te vergelijken met de karavaan in woestijngebieden.

Lastdier[bewerken]

Rijdier[bewerken]

De meeste dieren die als lastdier gebruikt worden kunnen ook door de mens als rijdier bereden worden. Paarden en pony's zijn de voornaamste rijdieren in West-Europa. Rond de Middellandse Zee gebruikt men veel ezels. In woestijngebieden worden dromedarissen en kamelen gebruikt. De struisvogel kan door een lichte ruiter bereden worden maar dit blijft steeds een curiositeit.