Schipperke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schipperke
Hondenras
Schipperke
Basisinformatie
Andere namen Schipperke
Oorsprong België
Classificatie FCI: Groep 1 Sectie 1 #83
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

Het Schipperke is een van oorsprong Belgisch hondenras. Het behoort tot de familie van herdershonden en is het kleinste herdershondje ter wereld.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De schofthoogte van het schipperke bedraagt tot 32 centimeter, afhankelijk van het gewicht (circa 5,5 kilogram). De hond heeft een harde vacht met een dichte ondervacht. Rond de nek en de achterpoten is de vacht langer. De kleur van de vacht is meestal zwart zonder bijzondere aftekeningen. In sommige landen worden in de rasstandaarden ook andere kleuren toegestaan. De kleur van de ogen is donkerbruin. Hij heeft hoog ingeplante, driehoekige, staande oren. De staart heeft meestal veel weg van die van een eekhoorn, naar voren teruggekruld en rustend op de rug. Sinds 2006 is het verboden de staart te couperen.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De naam "schipperke" is afgeleid van scheperke, dat "herder" betekent. Omdat dit ras voornamelijk op binnenvaartschepen voorkwam, waar het werd gebruikt om knaagdieren zoals ratten en muizen te vangen, werd het meestal "schipperke" genoemd. Het schipperke kan worden in gezet bij het hoeden van schapen en ander (klein) vee, bij de jacht op ongedierte of als waak- en familiehond.

Zie de categorie Schipperke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.