Schipperke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schipperke
Hondenras
Schipperke1.jpg
Basisinformatie
Andere namen Schipperke
Oorsprong België
Classificatie FCI: Groep 1 Sectie 1 #83
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

Het Schipperke is een van oorsprong Vlaams hondenras. Het behoort tot de familie van herdershonden en is het kleinste herdershondje ter wereld.

Uiterlijk[bewerken]

De schofthoogte van het schipperke bedraagt tot 32 centimeter, afhankelijk van het gewicht (circa 5,5 kilogram). De hond heeft een harde vacht met een dichte ondervacht. Rond de nek en de achterpoten is de vacht langer. De kleur van de vacht is meestal zwart zonder bijzondere aftekeningen. In sommige landen worden in de rasstandaarden ook andere kleuren toegestaan. De kleur van de ogen is donkerbruin. Hij heeft hoog ingeplante, driehoekige, staande oren. De staart heeft meestal veel weg van die van een eekhoorn naar voren teruggekruld en rustend op de rug. Sinds 2006 is het verboden de staart in te korten.

Gebruik[bewerken]

De naam "schipperke" is afgeleid van scheperke, dat "herder" betekent. Omdat dit ras voornamelijk op binnenvaartschepen voorkwam waar het werd gebruikt om knaagdieren zoals ratten en muizen te vangen, werd het meestal "schipperke" genoemd. Het schipperke kan worden in gezet bij het hoeden van schapen en ander (klein) vee, bij de jacht op ongedierte of als waak- en familiehond.

Karakter[bewerken]

Het schipperke is intelligent, aandachtig en beweeglijk, nieuwsgierig, wantrouwig tegenover vreemden en blaft nogal graag. Met kinderen kan hij over het algemeen goed opschieten en ook andere eigen huisdieren, hof- en neringdieren worden ongemoeid gelaten. De hond heeft verder een natuurlijke aanleg op alles te jagen dat beweegt: vliegen, muggen, muizen, ratten, konijnen, vogels, kippen en fazanten.

Schipperke-puppy zoekend naar muizen

Beweging[bewerken]

Het schipperke heeft veel beweging en spel nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Voor de gemiddelde jogger is het een uitdaging dit hondje bij te houden. Op latere leeftijd worden schipperkes opvallend veel rustiger.