Akita (hond)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Akita (hond)
Hondenras
Akita inu.jpeg
Basisinformatie
Andere namen Akita Inu, Akita Ken, Japanse Akita.
Oorsprong Japan
Classificatie FCI: Groep 5 Sectie 5 #255
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Akita (Japans: 秋田犬) (ook wel Akita Inu of Akita Ken genoemd) is een hondenras oorspronkelijk afkomstig uit Japan welke binnen FCI is ingedeeld onder rasgroep 5, oftewel "Keeshonden en oertypen".

Oorspronkelijk was deze hond bedoeld als jachthond bij de berenjacht, tegenwoordig ook in gebruik als gezelschapsdier en waakhond.

Geschiedenis[bewerken]

De Akita is het nationale ras van Japan. Hij is genoemd naar de prefectuur waaruit hij afkomstig is, namelijk Akita. Akita ligt in het noorden van Honshu (Japan). Oorspronkelijk bestond een belangrijk deel van zijn werk uit krijgslustige taken. Zo werd hij getraind voor de jacht op beren en werd hij ingezet als gevechtshond. In het tijdperk van de samoerai vormde de Akita diens vaste metgezel. De sterke genegenheid tegenover zijn baas heeft ertoe geleid dat de Akita een plaats is gaan innemen in de Japanse mythologie, en nog worden Akita-beeldjes als teken van vriendschap en voorspoed geschonken. De Akita wordt ook gezien als een geluksbrenger.

Na 1956 werd in de Verenigde Staten een afzonderlijke lijn gefokt. Deze werd door Japan niet erkend, waardoor geen uitwisseling mogelijk was tussen Japanse en Amerikaanse Akitafokkers. In 1996 werd de Amerikaanse Akita door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) voorlopig erkend als Great Japanese dog in rasgroep 2. In 2006 heeft de FCI de hond als American Akita definitief in rasgroep 5 ondergebracht.[bron?]

Uiterlijk[bewerken]

De reuen hebben een schofthoogte van ongeveer 67 centimeter en de teven komen tot circa 61 centimeter. Drie centimeter meer of minder is geoorloofd bij dit ras. De kop is breed en krachtig, de hals sterk. In Japan houdt men vast aan de kleurslagen rood, wit, gestroomd (brindle) en sesam (zeldzaam) waarbij een zwart masker niet is toegestaan. Andere landen houden er soms iets afwijkende maatstaven op na.

Aard[bewerken]

De Akita is een bedachtzame, onverstoorbare, goedwaakse hond. Hij blaft niet gauw en is trouw aan zijn baas en het gezin, hoewel hij door zijn onafhankelijke aard soms ook dominant kan zijn. Kenmerkend zijn de rechtopstaande, naar voren hellende oren en opgekrulde staart die meestal op de rug wordt gedragen.

Opvoeding[bewerken]

Hieruit volgt dat hij een baas moet hebben die strak de leiding in handen houdt en heel consequent is. Voor een ervaren hondenbezitter hoeft dit geen probleem te zijn, maar hij is voor een beginner minder geschikt.

Sociaal[bewerken]

Om deze honden goed met andere honden, katten en vooral ook kinderen om te kunnen laten gaan moeten ze al heel jong hieraan gewend raken. Tegen vreemden zal hij wat gereserveerd optreden. De Akita wordt nooit een speelkameraadje; het blijft een jachthond met een sterk ontwikkeld jachtinstinct.

Hachiko[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Hachiko voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De trouw van deze honden wordt duidelijk geïllustreerd in het volgende waargebeurde verhaal: de trouwe Akita Hachiko begeleidde iedere ochtend zijn baasje, professor Hidesaburo Ueno van de universiteit van Tokio, naar Station Shibuya en wachtte dan tot de trein wegreed. 's Middags ging hij weer naar het station om zijn baasje af te halen. Op zekere dag arriveerde de trein echter zonder zijn baasje in het station; professor Ueno was die dag aan een hartverlamming overleden. Tot zijn eigen dood, 9 jaar later, ging Hachiko iedere middag naar het station om er op zijn baasje te wachten. Na zijn dood werd bij het station een standbeeld voor Hachiko geplaatst.

Externe links[bewerken]