Noorse elandhond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noorse elandhond
Hondenras
Norwegian Elkhound.jpg
Basisinformatie
Oorsprong Noorwegen
Classificatie Groep 5, sectie 2 #242
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De (Noorse) elandhond is een vriendelijk ras en toegewijd aan zijn baas. Hij is bijzonder energiek.

De oorsprong van de elandhond bevindt zich in Noorwegen waar de hond wordt gebruikt in de jacht op elanden. Er zijn twee manieren om dit te doen.

Bij de ene manier wordt de hond aan een lange lijn gebruikt om het spoor van de eland te zoeken, te vinden en de jager er vervolgens heen te leiden. Bij de tweede manier werkt de hond los. Hij moet de eland vinden en stellen, dat wil zeggen dat hij het dier naar een plek moet zien te drijven waar hij niet weg kan en hem daar door zijn schelle geblaf te houden.

De jager zal dan aan het geblaf horen waar hij heen moet. Omdat elanden zeer gevaarlijke dieren zijn is hier een grote onverschrokkenheid, veel moed en intelligente en ook veel uithoudingsvermogen van de hond voor nodig.

De elandhond is een oplettende waakhond en geschikt als huisdier, maar heeft wel veel beweging nodig. Tijdens zijn jeugd heeft deze hond veel discipline nodig, zij het met een zachte hand

Een bijzonder kenmerk van de elandhond is dat hij vrijwel geen lichaamsgeur verspreidt

De Noorse elandhond komt in 2 variëteiten voor, de grijze en de zwarte. Beiden hebben zich ontwikkeld tot aparte rassen en zijn als dusdanig erkend.

De zwarte versie is iets kleiner dan de grijze.


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Scandia - rasvereniging van liefhebbers en fokkers van Scandinavische Spitshondenrassen