Finse spits

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Finse spits
Hondenras
Finse spits
Basisinformatie
Andere namen Finse spits
Oorsprong Finland
Classificatie FCI: Groep 5 Sectie 2 #49
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Finse spits of Finse keeshond is een hondenras dat van oorsprong uit Finland komt. Van het ras wordt vermoed dat het al een oud ras is en oorspronkelijk werd gefokt als jachthond.

Hij wordt vooral gebruikt om te blaffen tegen prooidieren die bomen in vluchten zoals eekhoorns, maar kan ook worden gebruikt voor de jacht op elanden en edelherten. Sommige honden staan erom bekend zelfs achter een beer aan te gaan. Met zijn geblaf lokt hij de jagers direct naar de prooien. In zijn land van oorsprong wordt de hond ondanks zijn geringe formaat nog altijd als jachthond gebruikt. In andere landen is hij vooral een huisdier vanwege zijn rustige gedrag en het feit dat hij goed met kinderen overweg kan.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De Finse spits heeft een lichaam dat evenlang of iets korter is dan de hoogte van de hond. De vrouwtjes zijn vaak iets kleiner

  • Hoogte:
Mannetjes: 44-50 cm
Vrouwtjes: 39-45 cm
  • Gewicht
Mannetjes: 11-13 kg
Vrouwtjes: 8-9 kg

De Finse spits is een hond met een dubbele vacht. De ondervacht is lichter van kleur dan de bovenvacht. De ondervacht wordt twee keer per jaar vervangen. De vacht is makkelijk te verzorgen, maar het verharen is absoluut noodzakelijk.

Finse spits-puppy's worden vaak beschreven als "identiek aan een welp van een vos." Ze worden geboren met donkergrijs/zwart/bruin haar. De kleur van een volwassen hond verschijnt na vier maanden. De kleur van een volwassen hond moet rood zijn, maar dit kan wel verschillende tinten rood zijn. De neus en lippen moeten altijd zwart zijn.

De kop van de Finse spits is middelgroot en kegelvormig, met een lange snuit en een niet echt duidelijke neusvoorhoofd verbinding. De ogen hebben normaal formaat. Ze zijn amandelvormig en donker van kleur. De hond heeft kleine puntige oren die dicht bij elkaar staan.

Gedrag[bewerken | brontekst bewerken]

De Finse spits is een trouwe en intelligente hond. Ze vertonen speels gedrag en kunnen goed overweg met kinderen. Ze zijn geschikt als gezelschapsdieren, waardoor ze populair zijn als huisdier. De hond kan echter wel overmatig blaffen, en voorzichtige training is nodig om hem dit af te leren. Dit maakt ze echter wel geschikt als waakhond, aangezien ze blaffen tegen vrijwel alles wat volgens hen ongewoon is.

Vanwege zijn intelligentie is de Finse spits een onafhankelijke hond die het beste met een zachte stem en houding getraind kan worden. Hij kan snel verveeld raken indien dezelfde training telkens wordt herhaald, dus trainingen kunnen het beste kort worden gehouden.

Gezondheid[bewerken | brontekst bewerken]

De Finse spits is een zeer gezond hondenras, en gezondheidsproblemen zijn zeldzaam. Een aantal problemen die wel kunnen optreden zijn:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Finnish Spitz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.