Finse spits

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Finse spits
Hondenras
Finse spits
Basisinformatie
Andere namen Finse spits
Oorsprong Finland
Classificatie FCI: Groep 5 Sectie 2 #49
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Finse spits of Suomenpystykorva is een hondenras dat van oorsprong uit Finland komt. Het ras behoord tot FCI groep 5 spitsen en oertypen. Van het ras wordt vermoed dat het al een oud ras is en oorspronkelijk werd gefokt als jachthond.

Hij wordt vooral gebruikt om te blaffen tegen prooidieren die bomen in vluchten zoals eekhoorns, maar kan ook worden gebruikt voor de jacht op elanden en edelherten. Sommige honden staan erom bekend in koppel achter een beer aan te gaan. Met zijn geblaf lokt hij de jagers direct naar de prooien. In zijn land van oorsprong wordt de hond ondanks zijn geringe formaat nog altijd als jachthond gebruikt. In andere landen is hij vooral een huisdier.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De Finse spits heeft een lichaam dat evenlang of iets korter is dan de hoogte van de hond. De teven zijn vaak iets kleiner dan de reuen.

  • Hoogte:
Reuen of mannetjes: 44-50 cm
Teven of vrouwtjes: 39-45 cm
  • Gewicht
Reuen of mannetjes: 11-13 kg
Teven of vrouwtjes: 8-9 kg

De Finse spits is een hond met een dubbele vacht. De ondervacht is lichter van kleur dan de bovenvacht. De ondervacht wordt twee keer per jaar vervangen. De vacht is makkelijk te verzorgen, maar het verharen is absoluut noodzakelijk.

Finse spits-puppy's worden vaak beschreven als "identiek aan een welp van een vos." Ze worden geboren met donkergrijs/zwart/bruin haar. De kleur van een volwassen hond verschijnt na vier maanden. De kleur van een volwassen hond moet rood zijn, maar dit kan wel verschillende tinten rood zijn. De neus en lippen moeten altijd zwart zijn.

De kop van de Finse spits is middelgroot en kegelvormig, met een lange snuit en een niet echt duidelijke neusvoorhoofd verbinding. De ogen hebben normaal formaat. Ze zijn amandelvormig en donker van kleur. De hond heeft kleine puntige oren die dicht bij elkaar staan.

Gedrag[bewerken | brontekst bewerken]

De Finse spits is een trouwe en intelligente hond. Ze vertonen speels gedrag en kunnen goed overweg met kinderen. Ze zijn geschikt als gezelschapsdieren, waardoor ze populair zijn als huisdier. De hond kan echter wel overmatig blaffen, en voorzichtige training is nodig om hem dit af te leren. Dit maakt ze echter wel geschikt als waakhond, aangezien ze blaffen tegen vrijwel alles wat volgens hen ongewoon is.

Vanwege zijn intelligentie is de Finse spits een onafhankelijke hond die het beste met een zachte stem en houding getraind kan worden. Hij kan snel verveeld raken indien dezelfde training telkens wordt herhaald, dus trainingen kunnen het beste kort worden gehouden. Finse spitsen kunnen enorm koppig zijn daarom is het belangrijk om streng te zijn.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De Finse spits kan zo'n 2 tot 6 puppy's krijgen in 1 nest.

Gezondheid[bewerken | brontekst bewerken]

De Finse spits is een zeer gezond hondenras, en gezondheidsproblemen zijn zeldzaam. Een aantal problemen die wel kunnen optreden zijn:

Zie de categorie Finnish Spitz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.