Karelische berenhond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karelische berenhond
Hondenras
Karelische Berenhond
Karelische Berenhond
Basisinformatie
Andere namen Karelische Berenhond
Oorsprong Finland
Classificatie FCI #48 : groep 5. sectie 2
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Karelische Berenhond is een hondenras, behorend tot het Scandinavische type keeshonden van het oertype. Het land van herkomst is Finland. Hij is een jager op groot wild.

Uiterlijk[bewerken]

De schofthoogte van reuen is ongeveer 54-60 centimeter en van teven ongeveer 49-55 centimeter. De ideale hoogte van de reu is 57-58 cm. En voor de teef 51-53 cm. De Karelische berenhond heeft een korte, rechtharige stugge vacht, met een zachte, dichte ondervacht, die weinig verzorging behoeft. Ze zijn altijd zwart met wit, zwarte spikkels in het wit zijn niet gewenst. Ze hebben spits opstaande oren.

Aard[bewerken]

Het is een gevoelige, maar ook zelfstandige hond die dominant kan zijn. Tegelijkertijd hecht hij ook aan zijn eigen gezin, en mensen die er vaak over de vloer komen horen daar volgens hem ook bij. Dat maakt hem als waakhond niet erg geschikt.

Sociaal[bewerken]

De dominantie komt wel tot uiting tegenover zijn soortgenoten, hij is beslist niet bang om te vechten, maar als hij van begin af aan samen met andere huisdieren wordt opgevoed en goed begeleid door zijn baas geeft dat over het algemeen geen problemen.

Verzorging[bewerken]

Een poolhond, waartoe de Karelische berenhond wordt gerekend, kan prima in een buitenkennel verblijven, mits hij dagelijks ruim de gelegenheid krijgt om uit te rennen en te spelen. Hij kan ook met relatief weinig voedsel toe om in conditie te blijven.

Externe links[bewerken]