IJslandse hond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
IJslandse hond
Hondenras
IJslandse hond, reu
IJslandse hond, reu
Basisinformatie
Andere namen IJslandse hond
Oorsprong IJsland
Classificatie FCI: Groep 5 Sectie 3 #289
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De IJslandse hond is een hondenras, behorende tot de keesachtigen. De IJslandse hond stamt af van honden die in de negende en tiende eeuw door de Vikingen naar IJsland zijn gebracht, waar hij werd gebruikt voor het drijven en hoeden van vee.

In de 16e eeuw werd de IJslandse hond een gewild exportproduct naar Engeland, waar hij werd gehouden door de gegoede burgerij. De Britten zeiden over de IJslanders dat die hun kinderen voor niets weggaven, maar hun honden voor veel geld verkochten.

Uiterlijk[bewerken]

De IJslandse hond is een middelgrote hond met rechtopstaande oren en een gekrulde staart. Het ras heeft een dikke, dubbele vacht, die zowel lang- of kortharig kan zijn en waterafstotend is. De belangrijkste vachtkleuren zijn bruinrood, beige, chocoladebruin, grijs en zwart. De buikzijde is meestal lichter van kleur. Ook heeft dit ras meestal enige witte vlekken. Het zwarte type heeft drie kleuren: zwart, witte vlekken en roodbruin of beige op de wangen, boven de ogen, en op de poten. De IJslandse hond weegt ongeveer 14 kilogram en heeft een schouderhoogte van tussen de 38 en de 48 centimeter. De reuen zijn groter dan de teven.

Externe links[bewerken]