IJslandse hond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IJslandse hond
Hondenras
IJslandse hond, reu
Basisinformatie
Andere namen IJslandse hond
Oorsprong IJsland
Classificatie FCI: Groep 5 Sectie 3 #289
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De IJslandse hond is een hondenras, behorende tot de keesachtigen. De IJslandse hond stamt af van honden die in de negende en tiende eeuw door de Vikingen naar IJsland zijn gebracht, waar hij werd gebruikt voor het drijven en hoeden van vee.

In de 16e eeuw werd de IJslandse hond een gewild exportproduct naar Engeland, waar hij werd gehouden door de gegoede burgerij. De Britten zeiden over de IJslanders dat die hun kinderen voor niets weggaven, maar hun honden voor veel geld verkochten.

Gedrag[bewerken | brontekst bewerken]

Deze goedzak is zeer geschikt voor een gezin met kinderen. Ze zijn erg vrolijk, spelen heel graag en hebben een eindeloze hoeveelheid energie. Maar dit laatste kan ook een nadeel zijn. Ze worden niet gelukkig van dagen niets ondernemen of hele dagen alleen thuis zijn. Het zijn echte sociale honden die bij andere mensen of dieren willen zijn. Ze zijn ook nagenoeg altijd vriendelijk en enthousiast naar andere mensen toe. Ze blaffen graag en hard.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De IJslandse hond is een middelgrote hond met rechtopstaande oren en een gekrulde staart. Het ras heeft een dikke, dubbele vacht, die zowel lang- en kortharig kan zijn en waterafstotend is. De belangrijkste vachtkleuren zijn bruinrood, beige, chocoladebruin, grijs en zwart. De buikzijde is meestal lichter van kleur. Ook heeft dit ras meestal enige witte vlekken. Het zwarte type heeft drie kleuren: zwart, witte vlekken en roodbruin of beige op de wangen, boven de ogen, en op de poten. De IJslandse hond weegt ongeveer 14 kilogram en heeft een schouderhoogte van tussen de 38 en de 48 centimeter. De reuen zijn groter dan de teven.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Icelandic Sheepdog van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.