Siberische husky

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Syberische Husky
Hondenras
Siberische husky
Basisinformatie
Oorsprong Siberië
Classificatie FCI #270 : groep 5. sectie 1.
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Eigenschappen
Schofthoogte Reu: 54 - 60 cm

Teef: 48 - 56 cm

Gewicht Reu: 21 - 27 kg

Teef: 17 - 21 kg

Lijst van hondenrassen
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Uitleg: Pagina heeft nood aan meer informatie en (betrouwbare) bronnen die (bestaande) informatie kan bevestigen.

De Siberische husky is een hondenras, behorend tot de pool- en keeshonden van het oertype. Van oorsprong is de husky gebruikt door Siberische nomaden om zich snel per slee over sneeuw en ijs te kunnen voortbewegen. Toen omstreeks 1900 in Alaska wedstrijden met sledehonden in de belangstelling kwamen werd de husky ook buiten Siberië ontdekt. Hij is gebouwd om sneeuw en kou te kunnen trotseren door zijn dikke vacht. De husky heeft een atletische bouw en heeft veel beweging nodig.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De schofthoogte van reuen (mannetjes) is ongeveer 53-60 centimeter en van teven (vrouwtjes) ongeveer 51-56 centimeter, het gewicht van een reu kan variëren tussen 21 en 27 kilogram, dat van de teef tussen 16 en 23 kilogram [1]. De husky heeft een middellange dubbele vacht. De kleuren kunnen variëren van wit, grijs-wit en bruin-wit tot zwart-wit en heel soms gevlekt. Husky's kunnen bruine ogen, blauwe ogen of twee verschillende kleuren ogen (maanogen) hebben. Een Siberische husky heeft meestal spits-opstaande oren.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Husky's zijn vriendelijk voor vriend en vijand. Daarom zijn ze niet echt geschikt als waakhond. Soms kunnen ze koppig zijn en daarom hebben ze vaak een consequente en een niet te eentonige training nodig. Ze kunnen goed omgaan met kinderen, maar met katten en andere kleine dieren dient opgepast te worden in verband met het jachtinstinct. Husky's kunnen met katten samenleven als ze hier van jongs af aan mee zijn opgegroeid.

Sociaal[bewerken | brontekst bewerken]

De Siberische husky is over het algemeen tolerant voor mensen en soortgenoten. Als roedeldier heeft hij doorgaans behoefte aan gezelschap en vindt hij het niet prettig om alleen te zijn. Doordat bij de aanschaf van de husky vaak vooral rekening wordt gehouden met het uiterlijk en niet altijd met het karakter en de behoefte aan beweging en aandacht komen onhandelbare huskies nog wel eens in een dierenasiel terecht.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Siberian Husky op Wikimedia Commons.