Ben Telders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ben Telders
Ben Telders
Algemene informatie
Volledige naam Benjamin Marius Telders
Geboren 19 maart 1903
Overleden 6 april 1945
Partij LSP
Politieke functies
1938-1941 Partijvoorzitter
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Informatiebord in Gouda

Benjamin Marius (Ben) Telders (Den Haag, 19 maart 1903 - Bergen-Belsen (Duitsland), 6 april 1945) was een Nederlandse rechtsgeleerde en politicus.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Telders werd geboren als zoon van advocaat en procureur Wilhelm Albert Telders en Johanna Wilhelmina Vlielander Hein. Na zijn eindexamen aan het Gymnasium Haganum in Den Haag studeerde hij vanaf 1921 rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij op 6 mei 1927 promoveerde. Vervolgens werkte hij als advocaat op het kantoor van zijn vader.

In 1931 werd Telders op relatief jonge leeftijd benoemd tot hoogleraar volkenrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden. Vanaf 1938 raakte hij betrokken bij de Nederlandse politiek; hij werd op 35-jarige leeftijd partijvoorzitter van de Liberale Staatspartij.

Met name zijn felle verzet, samen met zijn collega Cleveringa, tegen het ontslag van Joodse ambtenaren aan de Leidse universiteit, waarin hij personeel en studenten trachtte te mobiliseren, leidde ertoe dat hij op 18 december 1940 door de Duitse bezetter werd opgepakt. Achtereenvolgens verbleef hij in de gevangenis van Scheveningen, het concentratiekamp Buchenwald, het kamp Vught en het kamp Sachsenhausen, tot hij in februari 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen terechtkwam. Daar overleed hij vlak voor de bevrijding op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van vlektyfus.

In 1946 is aan Ben Telders postuum het Verzetskruis toegekend.

Professor Telders is de naamgever van de internationale wedstrijd Telders International Law Moot Court Competition, een van de voornaamste internationale pleitwedstrijden voor rechtenstudenten. Tevens is hij de naamgever van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD.

In Den Haag is de Professor B.M. Teldersweg naar hem genoemd. In Rotterdam is de Teldersweg in Schiebroek naar hem genoemd. In Delft is in de wijk Wippolder de Professor Telderslaan naar hem vernoemd. In Leiden is de basisschool Telders naar hem genoemd, is er een Telderskade en heet het huis Rapenburg 45 ook wel Telders-huis. In Vlaardingen is de Professor Teldersstraat naar hem genoemd.

Ben Telders is lid van het Nederlandse geslacht Telders, dat in 1942 werd opgenomen in het Nederland's Patriciaat[1]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • G.A. van der List, P.G.C. van Schie: Van Thorbecke tot Telders. Hoofdpersonen uit de geschiedenis van het Nederlandse liberalisme vóór 1940, Teldersstichting, Assen en Maastricht, 1993
  • Levensbeschrijving van Prof. Mr. B.M. Telders, Martinus Nijhoff, 's-Gravenhage, 1972
  • Willem Otterspeer, Het horzelnest. De Leidse universiteit in oorlogstijd. Amsterdam, 2019

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ben Telders van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.