Benjamin West

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Benjamin West
Zelfportret, ca. 1763, National Gallery of Art, Washington
Persoonsgegevens
Volledige naam Benjamin West
Geboren Springfield (Pennsylvania), 10 oktober 1738
Overleden Londen, 11 maart 1820
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaanse, Engelse
Opleiding Autodidact
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1757-1820
Stijl(en) Neoclassicisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Benjamin West (Springfield (Pennsylvania), 10 oktober 1738 - Londen, 11 maart 1820) was een Engels-Amerikaanse kunstschilder. West schilderde een aantal beroemde historische scenes, zoals The Death of Nelson, The Death of General Wolfe en Benjamin Franklin Drawing Electricity from the Sky. West wordt beschouwd als een volledige autodidact, reisde door Europa en vestigde zich uiteindelijk in London. Hij was de tweede voorzitter van de Royal Academy of Arts.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Geboortehuis van Benjamin West getekend door John Sartain (1837)
Vroege leven

West werd in 1738 geboren als tiende kind in het gezin van een herbergier. West heeft weinig formeel onderwijs genoten, terwijl hij wel excelleerde in de schilderkunst. Van 1746 tot 1759 werkte en schilderde West in Pennsylvania en maakte hij meestal portretten. Dominee William Smith, provoost van het College of Philadelphia was onder de indruk van zijn werk en werd zijn beschermheer. Via Smith kwam West in contact met belangrijke en invloedrijke personen in Pennsylvania. Ook ontmoette hij de schilder John Wollaston, die uit Londen was geëmigreerd. Van Wollaston leerde West enkele technieken en werkwijze die hij overnam.

West raakte ook goed bevriend met de schrijver Benjamin Franklin, van wie hij ook een portret schilderde. Franklin werd de peetvader van de tweede zoon van West, Benjamin.

Grand Tour

In 1760 reisde West, gesponsord door Smith en William Allen, naar Italië in het gezelschap van de Schot William Patoun. Net als veel kunstenaars en liefhebbers van de schone kunsten uit die tijd volgde West een zogenaamde Grand Tour langs diverse "monumenten" van de Europese kunst. West breidde zijn repertoire uit door het bestuderen en kopiëren van de werken en technieken van o.a. Titiaan en Rafaël. In Rome ontmoette West een aantal internationale neoklassieke kunstenaars, waaronder de in Duitsland geboren Anton Rafael Mengs, de Schotse Gavin Hamilton en de Oostenrijkse Angelica Kauffman. In Rome schilderde hij o.a. Cymon and Iphigenia.

Engeland

In augustus 1763 arriveerde West in Engeland, oorspronkelijk voor wat hij zag als een bezoek voordat hij terug zou keren naar Amerika. Echter West zou zich permanent vestigen in Londen en is nooit teruggekeerd naar Amerika. Zijn eerste werken die hij schilderde in Engeland waren Angelica en Medora en een portret van generaal Robert Monckton. West stond in Engeland bekend als de Amerikaanse Raphael. Zijn Raphaelesque-schilderij van Archangel Michael Binding the Devil bevindt zich in de collectie van het Trinity College (Cambridge).

In 1765 trouwde hij in Londen met Elizabeth Shewell, een Amerikaanse met wie hij zich verloofde in Philadelphia, in St. Martin-in-the-Fields.

Hofschilder

In 1772 werd West benoemd tot historieschilder aan het hof van koning George III, na eerder al bevriend met hem te zijn geraakt. West schilderde een serie van acht grote doeken over het leven van Edward III voor St. George's Hall in Windsor Castle. Daarnaast schilderde hij o.a. ook diverse portretten van leden van de koninklijke familie. Vanaf 1791 tot aan zijn dood was West ook de Surveyor of the King's Pictures

Royal Academy

In 1792 werd West gekozen tot voorzitter van de Royal Academy, als opvolger van de overleden Sir Joshua Reynolds. West die in eerste instantie door Reynolds, oprichter van de Academy, en andere academici te min werd bevonden en te ambitieus, nam in 1805 ontslag en werd vervangen door een felle tegenstander, architect James Wyatt. Een jaar later, in 1806, zou West echter opnieuw tot voorzitter worden gekozen en bleef hij in functie tot aan zijn dood.

Onder zijn studenten waren o.a. Washington Allston, Samuel Morse, Robert Fulton, Charles Willson Peale, Rembrandt Peale en John Trumbull.

Overlijden

West stierf in zijn huis in Newman Street, Londen, op 11 maart 1820 en werd begraven in St Paul's Cathedral. De Britse kroon had hem een ridderschap aangeboden, maar weigerde het, in de overtuiging dat hij in plaats daarvan peer moest worden.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Portretten
Historieschilderijen


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Joshua Reynolds
Voorzitter van de Royal Academy
1792-1805
Opvolger:
James Wyatt
Voorganger:
James Wyatt
Voorzitter van de Royal Academy
1806-1820
Opvolger:
Thomas Lawrence
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Benjamin West op Wikimedia Commons.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina 1911 Encyclopædia Britannica/West, Benjamin op de Engelstalige Wikisource.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina West, Benjamin (DNB00) op de Engelstalige Wikisource.