Naar inhoud springen

National Gallery of Canada

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
National Gallery of Canada
Maman sculptuur van Louise Bourgeois
De beeldenpatio

De National Gallery of Canada bevindt zich aan Sussex Drive in de Canadese hoofdstad Ottawa, in de provincie Ontario. Het is een van de belangrijkste musea van Canada.

De National Gallery is ontworpen door de architect Moshe Safdie en opende zijn deuren in 1988.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De National Gallery is in 1880 gesticht door de Gouverneur-Generaal van Canada John Douglas Sutherland Campbell, 9th Duke of Argyll, en werd in 1882 gehuisvest in hetzelfde gebouw als het Supreme Court of Canada op Parliament Hill. In 1911 verhuisde de National Gallery naar het Victoria Memorial Museum. Vervolgens werd het museum in 1962 naar een onopvallend kantoorpand verplaatst in Elgin Street. De huidige locatie werd betrokken na voltooiing van de nieuwbouw aan Sussex Drive in 1988.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

De National Gallery heeft een grote en gevarieerde collectie schilderijen, tekeningen, foto's en beeldhouwwerk. Alhoewel de nadruk ligt op Canadese kunst, bezit het museum ook werk van vele gerenommeerde Europese kunstenaars. Het museum heeft een sterke collectie moderne en hedendaagse kunst met enkele van de bekendste werken van Andy Warhol.

Bekende werken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie National Gallery of Canada van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.