BepiColombo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BepiColombo
BepiColombo spacecraft model.png
Algemene informatie
Organisatie ESA, JAXA
Aannemers EADS Astrium
Lancering 20 oktober 2018, 01:45:28 UTC
(geplande aankomst 2025)
Lanceerplaats Centre Spatial Guyanais ELA-3
Gelanceerd met Ariane 5 ECA
Portaal  Portaalicoon   Heelal
Ruimtevaart

De BepiColombo-missie is een onbemande ruimtevaartmissie van ESA en JAXA naar de binnenste planeet van ons zonnestelsel: Mercurius. BepiColombo werd op 20 oktober 2018 om 01:45:28 UTC gelanceerd met een Ariane 5 ECA vanaf het Centre Spatial Guyanais en zal in 2025 in een baan om Mercurius komen en zich dan in twee satellieten opsplitsen.[1]

Samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Het is de eerste missie van de ESA (Europese Ruimtevaartorganisatie) naar Mercurius en tevens de eerste samenwerking van de ESA met JAXA(Japan).

Doel van de missie[bewerken | brontekst bewerken]

BepiColombo bestaat uit twee componenten die beide in een baan om Mercurius gaan draaien. De ene component gaat de oppervlakte van de planeet in kaart brengen en de andere component gaat onderzoek doen naar het magnetisch veld van Mercurius.

Verder zal BepiColombo naar water, in de vorm van ijs, zoeken in gebieden die altijd in de schaduw staan. De schaduwgebieden zijn in tegenstelling tot rest van de planeet erg koud.

Met de verzamelde data zal de ESA proberen meer te weten komen over de geschiedenis van Mercurius en het ontstaan van planeten in het algemeen.

Vluchtverloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na de lancering in 2018 werd de BepiColombo in een baan om de zon gebracht. Met gebruikmaking van een zevental afremmende zwaartekrachtsslingers (een van de Aarde, twee van Venus en vier van Mercurius) zal Mercurius in 2025 bereikt worden. De eerste flyby vond plaats op 10 april 2020 waarbij de Aarde de het traject van ruimtesonde afboog richting Venus.[2]

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De missie is vernoemd naar Giuseppe (Bepi) Colombo (1920-1984) die Mercurius gedetailleerd heeft bestudeerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]