PROBA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De PROBA (voluit: Project for On-Board Autonomy) zijn een aantal satellieten van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), die hoofdzakelijk in België worden vervaardigd. Duitsland, Finland, Zwitserland en Groot-Brittannië dragen ook bij.

Proba-I[bewerken]

De lancering met een Indiase PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) raket vond plaats op 22 oktober 2001. De baan is zonsynchroon en gelegen op een hoogte van 553 tot 676 km. De communicatiesatelliet ter grootte van een wasmachine heeft een massa van 94 kg.

PROBA is een demonstratiesatelliet. Men wil er nieuwe technologieën mee uittesten, die het mogelijk moeten maken satellietmissies zonder tussenkomst van een grondstation en daarmee goedkoper te maken. De gebruiker krijgt rechtstreeks toegang via Internet. PROBA was de eerste satelliet waarvan de besturing op de ERC-32 processor gebaseerd was, de eerste Europese space 32-bit processor.

Hoewel voor de satelliet een minimale operationele duur van twee jaar vereist was, is ze anno 2012 nog perfect operationeel.

Instrumenten[bewerken]

De nuttige lading bestaat uit een camera van Britse makelij voor het bestuderen van vegetatie (Compact High-Resolution Imaging Spectrometer (CHRIS)), een toestel voor het meten van ioniserende straling (SREM (Standard Radiation Environment Monitor) en een toestel voor het meten van snelheid en massa van stofdeeltjes die met de satelliet botsen: DEBIE (Debris In-Orbit Evaluator). Er zijn ook twee camera’s aan boord: een Wide Angle Camera (WAC) en een High Resolution Camera (HRC), beide met een resolutie van 10 meter.

Gebruik en toekomst[bewerken]

Talloze gebieden op Aarde werden gefotografeerd. Het volstaat de satelliet opdracht te geven een foto van een bepaald gebied te maken en hij zal zelf de acties uitvoeren die nodig zijn om die opname te maken.

Diverse scholen kunnen met de satelliet experimenten uitvoeren in het kader van EDUPROBA.

Volgende satellieten[bewerken]

De ervaringen met de eerste satelliet waren zo goed dat de ESA besliste Proba-2, een gelijkaardige satelliet te laten bouwen, weer door Verhaert in Kruibeke. De besturings- en ground-software wordt geproduceerd door Spacebel uit Luik. Deze keer zal de Zon onderzocht worden. De lancering is voorzien in 2009 waar ze als piggy-back van de SMOS satelliet zal gelanceerd worden.

Anno 2006 startte ook een eerste studie omtrent PROBA 3, een demonstratie formatievlucht die een 140 meter lange coronagraaf vormt en bestaat uit twee satellieten (verduisteringsschijf en sensor) om de zonnecorona beter in beeld te brengen.

In 2008 werd de industriële fase van Proba 3 opgestart, terwijl men met de eerste ideeën voor de Proba 4 kwam. Tevens werd beslist de PROBA V (Vegetation) ontwikkeling te starten, een missie die de SPOT Vegetation missies moet vervolgen in een meer compacte vorm.

Proba-V[bewerken]

Op 7 mei 2013 werd de Proba-V satelliet gelanceerd.

Proba-V doet dagelijks waarnemingen in verband met extreme weersomstandigheden, waterhuishouding, woestijnvorming en ontbossing. Zij waarschuwt bijvoorbeeld voor het mislukken van de oogst. Ook worden er andere, in de Probareeks ingebouwde experimenten uitgevoerd.

De camera kan een volledig continent in één keer waarnemen (gezichtsveld van 2250 km). De waarnemingen gebeuren met infrarood, in het blauwe, het nabije- en middeninfraroodgebied. Deze golflengten zijn bijzonder geschikt om vegetatie en watervoorraden waar te nemen. Het oplossend vermogen is 350 m (100 m in het centrum van het beeld). Dagelijks worden grote landoppervlakten tot op grote breedte waargenomen, op de evenaar tot 90 %, zodat elke twee dagen het gehele landoppervlak bestreken wordt en om de tien dagen nieuwe wetenschappelijke gegevens ter beschikking staan van zo'n 10.000 wetenschappers.

Externe links[bewerken]