Berck (striptekenaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Berck
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Arthur Berckmans
Geboren Leuven, 3 mei 1929
Geboorteland Vlag van België België
Beroep(en) Tekenaar
Oriënterende gegevens
Bekende werken "Sammy"
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Strip

Berck, pseudoniem van Arthur Berckmans, (Leuven, 3 mei 1929) is een Belgisch striptekenaar, vooral bekend van de strip "Sammy".

Biografie[bewerken]

Vroege carrière[bewerken]

Als kind hield Berck al van tekenen. Hij studeerde aan het Sint-Lucas-Instituut in Brussel en anatomietekenen in Leuven. Toen hij 18 werd kreeg hij een baan bij de jezuïeten in Leuven waar hij deeltijds administratief werk deed en deeltijds illustraties leverde voor het religieuze magazine "Pro Apostolis". Hij bewerkte er vooral biografieën van heiligen tot stripverhalen. Acht jaar later begon hij voor de stripuitgeverij Le Lombard te werken waar hij illustraties voor het magazine "Chez Nous" leverde. Ook ontwierp hij reclametekeningen voor de chocoladefirma "Victoria".

Weekblad Kuifje[bewerken]

Hij publiceerde in 1958 in het weekblad Kuifje de strip Pechvogel (Frans: Strapontin), terwijl René Goscinny de scenario’s schreef. De stripreeks draaide rond een Parijse taxichauffeur. In 1965 toen Goscinny het te druk kreeg met succesreeks Asterix, kreeg Pechvogel een andere scenarist, Acar. Met hem zette Berck nog twee jaar de serie verder.[1]

Bercks humor is vaak een beetje wrang vooral in de verhalen die hij zelf bedacht. Hierna creëerde hij de James Bondpastiche "Ken Krom", maar moest de reeks na protest van zijn uitgever laten vallen. Met Yves Duval als scenarist tekende hij hierop de stripreeks Hansje, over een jonge tamboer ten tijde van Napoleon. De strip heet in het Frans Rataplan, maar heeft niets met de hond uit de stripreeks Lucky Luke te maken

Samen met Leo Loedts maakten Berck onder het pseudoniem "Studio Arle" de stripreeksen "Wim en Eric: De Verdwenen Sloep" (1965) en de avonturenreeks "De Zwartepinken" (1965-1972) op scenario van Maurice Renders in het blad Zonneland.

Weekblad Robbedoes[bewerken]

In 1967 verliet Berck "Kuifje" om voor Robbedoes te werken waar hij onder scenario van Yvan Delporte en Raymond Macherot de stripreeks "Kapitein Mulligan" tekende. Mulligan was de kapitein van een sleepboot in het Amerika van de jaren '20 tijdens de drooglegging. Twee jaar later stelde Berck aan Raoul Cauvin voor om een detectivestrip te maken. Cauvin had hiervoor voldoende inspiratie en gebruikte dezelfde historische achtergrond. Inspiratie was de televisiereeks The Untouchables. Cauvin crëerde twee hoofdfiguren: Sammy Day (de kleine zwartharige) en Jack Attaway (de lange blonde en leider van het duo). In maart 1970 verscheen het eerste avontuur van "Sammy" in Robbedoes. Eerst vonden de verhalen vooral in Chicago plaats, later ook in de rest van de wereld.

Behalve zijn stripreeksen voor Dupuis publiceerde hij ook voor de Nederlandse stripmarkt de serie De Donderpadjes, over een bende padvinders, en "Lowietje" , een reeks over een weeskind dat tegelijk een rijke erfgenaam is. Deze reeks werd later ook in de Franstalige editie van Robbedoes gepubliceerd als "Lou". In Vlaanderen publiceerde hij samen met Daniel Jansens de dagelijkse strip "Lombok" in de Gazet van Antwerpen. Van 1972 tot 1974 bedacht hij de humoristische sciencefictionreeks "Mischa" voor de Duitse Rolf Kauka-studio’s in het magazine "Primo", vaak samen met Francis Bergèse, Raoul Cauvin, Guy Bollen of Lucien De Gieter.

Berck ging in 1994 met pensioen. Tekenaar Jean-Pol nam de reeks "Sammy" over. Berck had tijdens zijn carrière graag een humoristische cowboystrip getekend, maar heeft er nooit de tijd voor gevonden.

Stijl[bewerken]

Bercks tekenstijl werd beïnvloed door Raymond Macherot (Chlorophyl) en André Franquin (Guust), "de beste striptekenaar ter wereld", aldus Berck. Berck tekent voor een jong publiek met een tikkeltje aandacht voor volwassenen. Hij vindt dat de tekening op zich het verhaal moet kunnen vertellen, maar de bijbehorende tekst de verfijning draagt die bij het werk past. Hij documenteert zich door naar oude films te kijken en boeken te raadplegen.

Prijzen[bewerken]

Berck was in 1973 laureaat van de Prix Saint-Michel voor "Beste humoristische tekenaar" en opnieuw in 1975 samen met Cauvin voor het beste humoristische stripverhaal, "Les gorilles font les fous" (De lijfwachten zijn knetter) In 1979 ontving hij ook een Bronzen Adhemar voor zijn gehele oeuvre.

Trivia[bewerken]

  • Berck heeft een cameo in de stripreeks De Kiekeboes door Merho in het album De een zijn dood. De doodgraver Zerckmans toont Charlotte een foto van de oprichter van hun begrafenisonderneming: "Arthur Zerckmans", een woordspeling op Bercks oorspronkelijke naam "Arthur Berckmans". De karikatuur is een extra hint.

Externe link[bewerken]