Bert Bouwmeester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bert Bouwmeester
Bj-bouwmeester-1318014440.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Berend Johannes (Bert) Bouwmeester
Geboren Zaandam, 28 juni 1959
Functie burgemeester van Coevorden
Sinds 1 januari 2004
Partij D66
Titulatuur cand.
Politieke functies
1987-1997 lid gemeenteraad van Zaanstad
1990-1997 wethouder van Zaanstad
1997-2003 burgemeester van Monster
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Berend Johannes (Bert) Bouwmeester (Zaandam, 28 juni 1959) is een Nederlandse politicus van D66. Sinds 1 januari 2004 is hij burgemeester van de gemeente Coevorden.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bouwmeester is sinds 1 januari 2004 de burgemeester van de gemeente Coevorden in Drenthe. Voor de gemeentelijke herindeling in 2004 was hij de laatste burgemeester van de Westlandse gemeente Monster, welke bestond uit Monster, Poeldijk en Ter Heijde aan Zee. Hij was redelijk populair onder de bevolking.[bron?] Voor zijn burgemeesterschap in Monster was hij van 1990 tot 1997 wethouder voor D66 in Zaanstad.

In die gemeente groeide hij op en deed hij zijn eerste bestuurlijke ervaring op. Gedurende zijn middelbare schooltijd op het Zaanlands Lyceum werd hij actief in de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, die o.a. actie voerde tegen de toenmalige plannen om het Guisveld te bebouwen. Hoewel hij op school deel uitmaakte van de ZL Bigband, naast Saskia Laroo, en overwoog voor het conservatorium te kiezen, werd het toch de studie Biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn kandidaatsexamen nam hij deel aan twee oceanografische expedities.

Gedurende die studie werd hij lid van D66 en actief in de afdeling en steunfractie Zaanstad. In februari 1987 werd hij als raadslid geïnstalleerd. Als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1990 en 1994 kon hij de groei van eenmansfractie naar een fractie van zes politiek verzilveren door deelname van D66 aan het College van B&W.

Trompfestival[bewerken | brontekst bewerken]

In de laatste jaren van zijn burgemeesterschap in Monster was hij tevens voorzitter van het organisatiecomité van het Trompfestival ter herdenking van de Slag bij Ter Heijde 350 jaar geleden. Dit festival bleek echter achteraf financieel niet de verwachte inkomsten te hebben gegenereerd. Omdat de voorzitter tevens burgemeester was van de gemeente Monster, en deze functies niet kunnen worden gescheiden volgens de Nederlandse wet, voelde de gemeenteraad van Monster zich aansprakelijk voor de geleden verliezen.

De gemeente Westland, waarin de gemeente Monster opging op 1 januari 2004, kreeg deze schuld als erfenis, waardoor de voorheen zeer ruime gemeentelijke reserves daalden. Afgezien van het financiële plaatje was het vijfdaagse festival een groot succes. Het grootste deel van het ongeveer 800 inwoners tellend gehucht Ter Heijde was vrijwilliger, en had zich in traditionele kledij uit die tijd gestoken. Het dorpje was omgetoverd tot een waar vissersdorp.


Voorganger:
Paul Captijn
Burgemeester van Monster
1997-2003
Opvolger:
-
Voorganger:
Bé Jansema
Burgemeester van Coevorden
2004-heden
Opvolger:
-