Bestuurlijke indeling van Oekraïne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 87.211.3.92 (overleg) op 29 dec 2019 om 21:04.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Politiek in Oekraïne


Politiek van Oekraïne


Portaal
Portaalicoon Politiek & Oekraïne Portaalicoon

Oekraïne is onderverdeeld in 24 oblasten (Област, oblast) en een stad met een bijzondere status (Місто зі спеціальним статусом, Misto zi special'nim statusbom) (Kiëv). De tweede stad met bijzondere status (Sebastopol) en de Autonome Republiek Krim zijn geannexeerd door Rusland, maar worden de jure door Oekraïne en veel andere landen beschouwd als deel van Oekraïne. Een deel van de oblasten Donetsk en Loehansk hebben zich de facto afgescheiden als de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loegansk.

De oblasten zijn verdeeld in oblaststeden (Місто обласного значення, Misto oblasnogo značennja) en rayons (Район, Rajon). Binnen de rayons bestaan vervolgens gromada's. Er bestaan drie verschillende soort gromada's:

  • stadsgemeenten (Місто районного значення, Misto rajonnoho značennja )
  • stad- en landgemeenten (Селище міського типу, Selišče mis'koho tipu)
  • landgemeenten (Сільська рада, Sil'ska rada)

Oblasten

Bestuurlijke indeling van Oekraïne.

De meeste van de Oekraïense oblasten (vgl. provincies) zijn genoemd naar hun hoofdsteden. Een belangrijke uitzondering hierop is de oblast Kiev, aangezien de hoofdstad Kiev als stad met een bijzondere status niet tot de oblast Kiev behoort.

Autonome Republiek van de Krim

De vroegere Autonome Republiek van de Krim op het Krim-schiereiland wordt vooral bewoond door Russen en in mindere mate door Oekraïners en Krimtataren. De Krim claimde zelfbestuur op 5 mei 1992, maar stemde snel in met een autonome status. De stad Sebastopol heeft niet langer een speciale status. Via een referendum op 16 maart 2014, niet erkend door de meeste landen, werd de Krim uiteindelijk op 18 maart 2014 een deel van Rusland.

Stad met een bijzondere status

Kiev heeft een speciale status. De exacte inhoud van die status wordt door de wet bepaald. Kiev heeft die status omdat het de hoofdstad van het land is; Sebastopol dat ook een speciale status had, is een belangrijke marinestad en de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.

Separatisme

Zie Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Loehansk voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

In het oosten hebben delen van de oblasten Donetsk en Loegansk zich afgescheiden als de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk.

Zie ook