Beurs (Luik)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beurs
Boirs
Deelgemeente in België Vlag van België
Beurs (Luik) (België (hoofdbetekenis))
Beurs (Luik)
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Bitsingen
Coördinaten 50° 45′ NB, 5° 35′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,69 km²
Inwoners (22/10/2007) 899
(192 inw./km²)
Mannen 49,17%
Vrouwen 50,83%
Overig
Postcode 4690
Netnummer 04
Detailkaart
Beurs (Luik) (Luik (provincie))
Beurs (Luik)
Portaal  Portaalicoon   België

Beurs (Frans: Boirs, Waals: Bwer) is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de gemeente Bitsingen.

Beurs ligt aan de taalgrens in het dal van de Jeker. De dorpskom ligt ten zuiden van de weg van Tongeren naar Wezet die te Beurs een aansluiting heeft met de autosnelweg A13/E313. Ook de spoorlijn van Tongeren naar Aken doorkruist de deelgemeente. Tot 1957 had Beurs zijn eigen station langs de spoorlijn. Beurs is een woondorp in Droog-Haspengouw. Landbouw is er vooral aanwezig in de vorm van akkerbouw. De deelgemeente bestaat verder nog uit het gehucht Once dat zich ten oosten van de dorpskom bevindt.

De Sint-Lambertuskerk

Geschiedenis[bewerken]

Beurs was een heerlijkheid die ondergeschikt was aan het kapittel van de Sint-Lambertuskathedraal te Luik. In de Franse tijd werd Beurs onderdeel van de gemeente Glaaien. De gemeente Beurs ontstond in 1866 toen het gehucht Beurs zich had afgescheiden van Glaaien en samenging met het gehucht Once dat zich had afgescheiden van Houtain-Saint-Siméon. Beide gehuchten vormden samen een nieuwe gemeente die genoemd werd naar het gehucht Beurs dat reeds in 1840 een zelfstandige parochie geworden was.

Beurs was in de 19de en het begin van de 20ste eeuw een dorp van strovlechters. Doordat deze activiteit voortdurend verminderde, daalde het bevolkingsaantal van Beurs continu sinds haar ontstaan. Deze daling werd pas stopgezet na het aanleggen van de autosnelweg zodat er een goede verbinding ontstond met Luik.

Tot 1963 maakte Beurs deel uit van de Nederlandstalige provincie Limburg, maar het werd na de vaststelling van de taalgrens overgeheveld naar de provincie Luik in Wallonië. In 1977 werd de gemeente opgeheven en bij Bitsingen gevoegd.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Beurs ligt in het dal van de Jeker en vormt samen met buurtschap Oborne een aaneengesloten eenheid. Buiten het dal ligt het open landschap van droog-Haspengouw. Ten zuiden van Beurs ligt de Carrière de Boirs, voormalige krijtgroeve en natuurgebied.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Glaaien, Rukkelingen, Sluizen, Elst, Slins, Paifve