Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid (MENL)
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Voorzitter Gerolf Annemans
Geschiedenis
Opgericht 3 oktober 2014
Algemene gegevens
Actief in Europa
Hoofdkantoor Boulevard Haussmann 75
Parijs, Frankrijk
Ideologie euroscepsis, extreemrechts
Europese fractie Europa van Naties en Vrijheid
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Europese Unie

De Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid (Frans: Mouvement pour une Europe des nations et des libertés (MENL)) is een politieke partij op Europees niveau.

Na de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 probeerden partijen die geassocieerd waren met de Europese Alliantie voor Vrijheid (een Europese politieke partij die in 2010 was opgericht) tevergeefs een fractie te vormen in het Europees Parlement.

Later in 2014 besloten deze partijen een nieuwe structuur op te zetten, die Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid werd genoemd. Deze pan-Europese partij werd in 2015 erkend door het Europees Parlement; op 18 september 2017 werd de partij geregistreerd als Europese politieke partij door de inmiddels opgerichte Autoriteit voor Europese politieke partijen en Europese politieke stichtingen (APPF).[1]

Op 15 juni 2015 werd in het Europees Parlement de fractie van Europa van Naties en Vrijheid ingesteld.

Lid van de MENL zijn politieke partijen uit België (Vlaams Belang), Bulgarije (Wolja), Frankrijk (Rassemblement National), Griekenland (Nea Dexia), Italië (Lega Nord), Oostenrijk (FPÖ), Polen (Kongres Nowej Prawicy), Slowakije (Sme Rodina) en Tsjechië (Svoboda a přímá demokracie). Gerolf Annemans is sinds 2017 voorzitter van de partij.