Naar inhoud springen

Blaasjeskrab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Malinka1 (overleg | bijdragen) op 14 nov 2019 om 13:17. (Wijzigingen door 145.50.40.208 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Geerlings' robot)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Blaasjeskrab
Blaasjeskrab
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Crustacea (Kreeftachtigen)
Klasse:Malacostraca
Orde:Decapoda (Tienpotigen)
Familie:Grapsidae
Geslacht:Hemigrapsus
Soort
Hemigrapsus sanguineus
(De Haan, 1835)[1]
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De blaasjeskrab (Hemigrapsus sanguineus) is een uitheemse soort afkomstig uit Azië of mogelijk uit Amerika waar de soort ook geïntroduceerd is. Een eveneens ingevoerde exoot en sterk verwante en gelijkende soort is de penseelkrab (Hemigrapsus takanoi).

Anatomie

De blaasjeskrab heeft een vierkant schild met een rechte voorrand en drie tanden aan de zijkant. De mannelijke krabben hebben een bolle, lederachtige blaas aan de basis van het beweeglijke bovendeel van de scharen. Vrouwtjes worden groter dan mannetjes. De blaasjeskrab is donker met lichtere, beige vlekjes of omgekeerd.

Verspreiding in Europa

Op 21 augustus 1999 is de soort voor het eerst opgemerkt in Europa, een enkel mannetje werd gevonden bij Schelphoek. Twee dagen later werd er nog een mannetje gevonden op dezelfde locatie. Ca. een week later werden er tientallen individuen gevonden bij Le Havre, het wordt aangenomen dat dit tevens de locatie is waar de eerste Europese populatie zich heeft gevormd[2].Sinds de introductie in Le Havre heeft de krab zich langs vele honderden kilometers aan kustlijn verspreid: de krab is zo ver gevonden als Aberthaw, Wales en Romo[3][4]. Naast de snelle verspreiding zijn de aantallen van de blaasjeskrab sterk toegenomen: dichtheden van meer dan 100 individuen/m² werden waargenomen[4][5]. Recentelijk zijn er zelfs dichtheden van >600 individuen/m² waargenomen op het eiland Sylt[6].