Blauwe glazenmaker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blauwe glazenmaker
Aeshna cyanea in flight-pjt.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Odonata (Libellen)
Onderorde: Anisoptera (Echte libellen)
Familie: Aeshnidae (Glazenmakers)
Geslacht: Aeshna (Glazenmakers)
Soort
Aeshna cyanea
(Müller, 1764)
Afbeeldingen Blauwe glazenmaker op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Blauwe glazenmaker op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De blauwe glazenmaker (Aeshna cyanea) is een echte libel uit de familie van de glazenmakers (Aeshnidae).

De blauwe glazenmaker is een van de meest waargenomen libellen. Het is een van de grotere soorten uit dit geslacht met een grootte van 67-76 mm.

Het hoogtepunt van het vliegseizoen is in de maanden juli en augustus. Voor juni en na oktober wordt de blauwe glazenmaker zelden waargenomen.

Herkenning[bewerken]

Het mannetje heeft boven op de eerste acht segmenten van het achterlijf (S1-S8) gepaarde groene vlekken, die contrasteren met de samengevloeide blauwe vlekken op S9 en S10. In het veld is dit blauwe achterlicht het duidelijkste kenmerk. Jonge exemplaren en vrouwtjes hebben hetzelfde vlekkenpatroon, maar alle vlekken zijn groen.

Over het borststuk loopt een dikke zwarte band van de kopaanhechting naar de vleugelaanhechting. Aan de zijkant van het borststuk lopen twee smallere zwarte banden, waarvan de middelste incompleet is. Hij wordt vaak op dezelfde plekken gezien als de paardenbijter (Aeshna mixta), die kleiner is en een kenmerkende spijker op S2 heeft.

Verspreiding[bewerken]

Het zwaartepunt van de verspreiding is Centraal-Europa. In het zuiden komt hij voor in Italië, en Spanje, maar niet in Griekenland, Turkije of het zuidelijke gedeelte van de Balkan. In het noorden komt hij voor in Engeland en Wales, maar niet in Schotland en Ierland en in het noordoosten in Zuid-Scandinavië en Rusland tot aan de 62ste breedtegraad.

Ecologie en gedrag[bewerken]

Deze soort kan vaak waargenomen worden bij tuinvijvers en in de buurt van bospoelen. In de bossen jaagt hij vaak in een kenmerkende vlucht steeds langs dezelfde weg over bospaden en open plekken. Hij is niet schuw en blijft zijn vluchten gewoon uitvoeren bij nadering van wandelaars.

De larve groeit op in modderige beschaduwde poelen of tuinvijvers met veel modder en bladafval. Daarom is hij ook vaak de enige libel die daar voorkomt doordat andere soorten wat kieskeuriger zijn. Hij wordt nog wel eens verward met de groene glazenmaker, maar deze soort is strikt gebonden aan krabbenscheervegetaties als opgroeiplaats voor de larven.

Afbeeldingen[bewerken]

uitsluipende Aeshna cyanea

Meer afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  • Dijkstra,K.D.;Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe;2006;British Wildlife Publishing;ISBN 0-9531399-4-8