Blodpudding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blodpudding

Blodpudding is een Zweeds gerecht dat wordt gemaakt van varkensbloed, melk, rogge, reuzel, bier en siroop. Er kan ui, piment en marjolein erbij worden toegevoegd. De exacte samenstelling varieert tussen geografische gebieden en recepten. Het beslag wordt in mallen gegoten en wordt gebakken in een waterbad. Tegenwoordig wordt de blodpudding industrieel gemaakt.

Bereiding[bewerken]

Blodpudding met rode bessenjam, komkommer en aardappelen

Blodpudding wordt meestal in plakjes gesneden en/of in boter gebakken of gekookt in melk en vervolgens geserveerd met rode bosbessenjam. Naast blodpuddingen kan soms krokant spek, aardappelpannenkoeken, gekookte aardappelen, of kool worden gegeten, afhankelijk van de lokale traditie. Er kan ook brood van worden gemaakt: blodbröd en zelfs pannenkoeken: blodplättar.

Bloedworst[bewerken]

Blodpudding en bloedworst zijn niet hetzelfde. Ouderwetse zelfgemaakte bloedworst wordt gemaakt van varkensbloed, roggemeel, spek, reuzel, rozijnen, specerijen, zout, suiker, appelmoes en water. Blodpuddingen bevatten soortgelijke ingrediënten, maar nooit rozijnen en wel reuzel.