Naar inhoud springen

Blodpudding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zweedse blodpudding
Blodpudding met rode bessenjam, komkommer en aardappelen

Blodpudding (Zweeds), Blutpudding (Duits) of black pudding (Engels) is een soort bloedworst in verschillende Noord-Europese keukens. Het wordt gemaakt van varkensbloed, reuzel en enkele andere regionaal verschillende ingrediënten.

Zweedse keuken

[bewerken | brontekst bewerken]

In de Zweedse keuken wordt blodpudding doorgaans gemaakt van varkensbloed, melk, rogge, reuzel, bier en siroop. Er kan ui, piment en marjolein bij worden toegevoegd. De exacte samenstelling varieert tussen geografische gebieden en recepten. Het beslag wordt in mallen gegoten en wordt gebakken in een waterbad. Tegenwoordig wordt de blodpudding industrieel gemaakt. Blodpudding wordt meestal in plakjes gesneden en/of in boter gebakken of gekookt in melk en vervolgens geserveerd met rode bosbessenjam. Bij blodpuddingen kan soms krokant spek, aardappelpannenkoeken, gekookte aardappelen, of kool worden gegeten, afhankelijk van de lokale traditie. Er kan ook brood van worden gemaakt: blodbröd en zelfs pannenkoeken: blodplättar.

Britse en Ierse keukens

[bewerken | brontekst bewerken]

In de Britse en Ierse keukens wordt black pudding vervaardigd met varkensvet of niervet van rund, varkensbloed en een aanzienlijk aandeel havermout.

Zie de categorie Black pudding van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zie de categorie Blodpudding van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.