Naar inhoud springen

Zweedse keuken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel behoort tot
de reeks over kookkunst

De Zweedse keuken staat bekend als eenvoudig met een belangrijke positie voor wild, gehakt, worst, vis, vruchten en gebak. Er zijn echter enkele belangrijke regionale verschillen. In het hoge noorden eet men met varkensvlees gevulde aardappelknoedels (pitepalt). In het binnenland maakt men graag een vruchtensoep van rozenbottels (nyponsoppa). In het zuiden geniet men van met varkensvlees gevulde appels en uien (äpplefläsk) en van een eenpansmaaltijd met blokjes aardappelen en vlees die men met een spiegelei serveert (pyttipanna). In het zuiden vindt men ook de meeste invloeden uit andere keukens.

Omdat vlees nogal duur is, spelen goedkopere vleesproducten als gehakt en worst een belangrijke rol in het Zweedse menu. Een belangrijke vis in het menu is haring, die vaak verwerkt wordt in een zoet gerecht.

Enkele Zweedse gerechten zijn:

Köttbullar
Deze kleine gehaktballetjes zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. De Zweden eten ze vaak - als snack in combinatie met aardappelpuree en een schep jam, bij de borrel, als broodbeleg et cetera. De balletjes danken hun aparte smaak meestal aan de kruidenmix 'Allroundkrydda'. Deze balletjes zijn ook verkrijgbaar bij de IKEA-warenhuizen.
Kräftskiva
Rivierkreeftjes worden gekookt met dille en geserveerd met brood, boter en kruidenkaas. Bij het eten van dit gerecht wordt behoorlijk gedronken.
Pyttipanna
Een eenpansgerecht. Bestaat uit in dobbelsteentjes gesneden aardappelen, uien en vlees. Het geheel wordt in een grote pan gebakken. Het gerecht wordt geserveerd met rode bieten en een gebakken of een rauw ei erbovenop.
Smörgåsbord
De bekendste Zweedse maaltijd. Het bestaat uit een enorme hoeveelheid warme en koude gerechten zoals diverse soorten haring, gerookte en gemarineerde zalm, gerookte paling, garnalen, makreel, kreeft, krab , sardientjes, salades, gekookte en gebraden vleessoorten, gerookt rendier, gehaktballetjes, ham, worst, leverpastei, diverse soorten kaas, diverse soorten brood, gebakken en gekookte aardappelen, diverse vruchten en lekkere nagerechten.
Ärtsoppa med pannkakor
Erwtensoep met pannenkoeken. De soep is gemaakt van gele erwten en wordt vaak geserveerd met met jam besmeerde pannenkoekjes.
Surströmming
Oostzeeharing die in blikken wordt verpakt. De haring fermenteert in het blik en is pas goed als het blik bol begint te staan. De haring heeft een aparte smaak en een zeer sterke geur.
Kanelbullar
Kaneelbollen. Deze kleverige gebakjes zijn ietwat vergelijkbaar met Zeeuwse bolussen of koffiebroodjes, maar bevatten in plaats van rozijnen, kaneel en/of kardemom en zijn bestrooid met parelsuiker. Ze worden vaak en veel bij koffie of thee geserveerd.
Falukorv
Traditionele worst, die vooral bij macaroni en aardappelpuree wordt gegeten.
Semla
Soort gebakje.
[bewerken | brontekst bewerken]