Indiase keuken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Viscurry uit de deelstaat Odisha

Onder de Indiase keuken verstaat men de verschillende keukens van India. India kent een grote verscheidenheid aan etnische, maatschappelijke en religieuze bevolkingsgroepen, wat zijn weerslag heeft op de Indiase keuken.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Ook al kent de Indiase keuken een grote verscheidenheid, toch zijn er vele overeenkomsten. Zo wordt er veel gebruikgemaakt van verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groenten, specerijen en verse kruiden die tot garam masala's (kerriemengsels) gemalen worden. De garam masala kan per streek en per gerecht verschillen. Curries, tandoori's, tikka's en Köfte's die met rijst, roti of met vers brood gegeten worden, zijn bekende Indiase gerechten. Daarbij maakt men veel gebruik van peulvruchten en kaas (paneer) en wordt er gebakken in ghee (geklaarde boter) en olie.

Religieuze invloed[bewerken | brontekst bewerken]

De verschillende godsdiensten in India (waarvan de belangrijkste het hindoeïsme en de islam zijn) hebben een grote invloed op de Indiase keuken. De koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De moslims zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Omdat een groot aantal hindoes helemaal geen vlees eet, zijn veel Indiase gerechten vegetarisch. Traditioneel eet men in India met de rechterhand. De linkerhand raakt het eten nooit aan en wordt als onrein beschouwd.

Bekende Indiase (bij-)gerechten[bewerken | brontekst bewerken]

Desserts[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kulfi ambachtelijk ijs van het Indiase subcontinent

Indiase dranken[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cuisine of India van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.