Engelse keuken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Engels ontbijt is bijna overal ter wereld te bestellen.

De invloed van de Engelse keuken (onderdeel van de Britse keuken) is wereldwijd terug te vinden. Tegelijkertijd heeft de wereld een grote invloed gehad op de huidige Engelse keuken. Dit komt door het koloniale verleden van het Britse koninkrijk. Het Engels ontbijt en de sandwich zijn internationaal goed verkrijgbaar. Daarnaast zijn ook de fish and chips en de afternoon tea populair. De laatste wordt in het Nederlands vaak high tea genoemd.

Gerechten[bewerken | brontekst bewerken]

Afternoon tea

Een aantal bekende Engelse gerechten zijn:

Imago[bewerken | brontekst bewerken]

Een pint en een meat pie. Een typische maaltijd in de pub.

De Engelse keuken heeft geen goede naam. Zo heeft de voormalige Franse president Jacques Chirac ooit gezegd dat de Finse keuken op de Britse keuken na de slechtste keuken ter wereld was. De schrijver William Somerset Maugham zei ooit dat als je in Engeland goed wilde eten, je dan elke dag drie keer moest ontbijten. Hier staat tegenover dat Engeland een aantal topkoks heeft voortgebracht met internationale bekendheid waarvan Jamie Oliver anno 2022 een boegbeeld is.

Sinds de jaren vijftig is het gebruikelijk geworden om in de pub eenvoudige maaltijden te serveren zoals de meat pie (een taart met vleesvulling) of een Chicken in a basket (kip met friet). Eten in de kroeg wordt steeds meer gezien als alternatief voor het restaurant.