Bloomfieldstadion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bloomfieldstadion
אצטדיון בלומפילד
Bloomfield Stadium Maccabi 2019 2.jpg
Plaats Tel Aviv, Israël
Capaciteit 29.150
Geopend 13 oktober 1962
Eigenaar Gemeente Tel Aviv
Bespelers Bnei Jehoeda Tel Aviv
Maccabi Tel Aviv FC
Hapoel Tel Aviv FC
Gerenoveerd 2000, 2008-2010, 2012
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Bloomfieldstadion (Hebreeuws: אצטדיון בלומפילד) is een voetbalstadion in Tel Aviv in Israël. Het heeft een capaciteit van 29.150 plaatsen. De huidige bespelers zijn de voetbalclubs Bnei Jehoeda Tel Aviv, Maccabi Tel Aviv en Hapoel Tel Aviv.

Het stadion is gebouwd op de plek waar eerder het Basastadion stond. Dat stadion was sinds 1950 in gebruik door Hapoel Tel Aviv. Het geld voor de bouw van een nieuw stadion kwam van een Canadees goed doel, de Canadian Association of Labour Israel. De organisatie vernoemde het stadion naar Bernard M. en Louis M. Bloomfield, om hen zodoende te eren voor hun inzet voor de sport in Israël.

De eerste wedstrijd vond plaats op de officieuze openingsdag op 13 oktober 1962. Het werd een 1-1 gelijkspel tussen Hapoel en Sjimsjon. Tijdens de officiële openingsdag op 13 december speelde Hapoel een wedstrijd tegen de Nederlandse club Sportclub Enschede.

In 2000 werd het stadion ook de thuisbasis van Maccabi Tel Aviv, nadat het Ramat Ganstadion dat lange tijd was. Vier jaar later kwam daar ook Bnei Jehoeda bij, wat het Bloomfieldstadion het enige voetbalstadion in Israël met drie bespelers maakt. In september 2010 plaatste de UEFA het stadion in de vierde categorie van de stadionclassificatie, waarmee het de mogelijkheid kreeg Champions League-wedstrijden uit de groepsfase toegewezen te krijgen. In 2013 was het een van de speelstadia tijdens het Europees kampioenschap voetbal onder 21.

Naast sportevenementen traden ook enkele internationale artiesten op in het Bloomfieldstadion, waaronder Phil Collins, The Black Eyed Peas, The Scorpions, Barbra Streisand en Rihanna.