Bochtig look

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bdijkstra (overleg | bijdragen) op 9 apr 2020 om 18:36. (Categorie:Lookfamilie verwijderd; Categorie:Allium toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bochtig look
Allium zebdanense
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Tracheophyta (Vaatplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales (Aspergeachtigen)
Familie:Alliaceae (Lookfamilie)
Geslacht:Allium (Look)
Soort
Allium zebdanense
Boiss. & Noë (1859)
Bochtig look
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bochtig look op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Bochtig look (Allium zebdanense) is een plant die behoort tot de lookfamilie.

Uiterlijke kenmerken

Bochtig look is een tweeslachtige, overblijvende plant die in mei en juni bloeit en 30 - 50 cm hoog wordt. De ronde, vaak wat bochtige stengel draagt lijnvormige, glimmende, half-cilindervormige tot vlakke bladeren die ten slotte achterwaarts omkrullen. De bloemschede is kort toegespitst en korter dan de bloeiwijze die zuiver witte bloemen en nooit broedbolletjes draagt en in Nederland nooit vruchten voortbrengt. De binnenste helmdraden zijn driedelig en steken niet buiten het bloemdek uit.

Verspreiding (geografisch)

De plant is oorspronkelijk afkomstig van zonnige tot beschaduwde puinhellingen en rotsspleten in Zuidwest-Azië en is na 1900 verwilderd en ingeburgerd in Nederland. De geurige soort is zeer zeldzaam en als stinsenplant min of meer ingeburgerd in de Hollandse duinen en in het rivierengebied en ook op enkele andere plaatsen. Voor Nederland is het een exoot die als stinsenplant na 1900 verwilderd en ingeburgerd is geraakt.

Groeiplaats

Bochtig look is te vinden op zonnige tot beschaduwde, goed doorlatende en kalkrijke, droge tot vochtige, matig voedselrijke zand-, leem-, klei- en kalkgrond en ook op stenige plaatsen. Ze groeit in Nederland in loofbossen en aan waterkanten in de binnenduinrand, op landgoederen en onder struikgewas.

Externe link