Boffzen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Boffzen
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Boffzen
Boffzen (Nedersaksen)
Boffzen
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Holzminden
Samtgemeinde Boffzen
Coördinaten 51° 45′ NB, 9° 24′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,08 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
2.656
(329 inw./km²)
Hoogte 121 m
Burgemeester Christian Perl (CDU)
Overig
Postcode 37691
Netnummer 05271
Kenteken HOL
Gemeentenr. 03 2 55 004
Website www.boffzen.de
Locatie van Boffzen in Holzminden
Kaart van Boffzen
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Boffzen is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente maakt deel uit van de Samtgemeinde Boffzen in het Landkreis Holzminden. Boffzen telt 2.656 inwoners.[1]

Boffzen is de meest noordelijke van de vier deelgemeentes van de Samtgemeinde Boffzen. Tevens is het bestuur van deze Samtgemeinde er gevestigd.

Zie voor meer informatie ook onder Samtgemeinde Boffzen.

Geografie, infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Boffzen ligt aan de oostoever van de Wezer en aan de westflank van de beboste bergrug Solling, die deel uitmaakt van het Weserbergland. Het dorp heeft geen treinverbinding, maar kan vanuit het 11 km noordwaarts gelegen Holzminden via Lüchtringen per streekbus bereikt worden. Boffzen ligt niet aan echt belangrijke hoofdwegen, maar de binnenwegen, die het met alle omliggende dorpen verbinden, zijn van goede kwaliteit.


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Boffzen bestaat ten minste reeds sinds de middeleeuwen. In een (niet gedateerde) schenkingsakte ten gunste van de Abdij Corvey wordt het als Boffeshus vermeld. Later in de middeleeuwen vestigde zich hier een adellijk geslacht Von Boffessen. Vanaf de late 17e eeuw was de glasfabricage, de eerste 200 jaar als kleinschalig ambacht, een belangrijk middel van bestaan in het dorp.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Boffzen heeft als voornaamste middel van bestaan het toerisme en de in het dorp sedert 1866 gevestigde, ruim 400 mensen een baan biedende, glasfabricage (potten voor groenteconserven, jam e.d.). Verder staat er een kleine fabriek van metalen buizen met klanten in geheel Duitsland.

Bezienswaardigheden e.d.[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het bij de glasfabriek behorende glasmuseum, dat samenwerkt met dat te Grünenplan, gemeente Delligsen, is gevestigd in een voormalige directeursvilla van de glasfabriek. De nadruk van de expositie ligt op de productie van persglas vanaf circa 1860.
  • Het natuurschoon van het Weserbergland noodt tot, ook lange, wandel- of fietstochten. Het dorp ligt aan de langeafstandsfietsroute Weser-Radweg.
  • De uit 1732 daterende, evangelisch-lutherse Verlosserkerk , gebouwd in barokstijl

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Partnergemeentes[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Boffzen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.