Golmbach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Golmbach
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Golmbach
Golmbach (Nedersaksen)
Golmbach
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Holzminden
Samtgemeinde Bevern
Coördinaten 51° 54′ NB, 9° 33′ OL
Algemeen
Oppervlakte 15,95 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
893
(56 inw./km²)
Hoogte 149 m
Burgemeester Henning Ohm (FDP)
Overig
Postcode 37640
Netnummer 05532
Kenteken HOL
Gemeentekernen 2 stadsdelen
Gemeentenr. 03 2 55 015
Website www.bevern.de
Locatie van Golmbach in Holzminden
Kaart van Golmbach
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Golmbach is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente maakt deel uit van de Samtgemeinde Bevern in het Landkreis Holzminden. Golmbach telt 893 inwoners.[1]

Golmbach ligt fraai tussen de beboste heuvels van het Weserbergland, in een dal met enige, in het voorjaar rijk bloeiende[2], schraalgraslanden en andere weilanden (gedeeltelijk natuurreservaat!). Het in inwonertal voortdurend (van 500 kort na de Tweede Wereldoorlog tot 300 rond 2010) teruglopende , langgerekte dorpje Warbsen wordt tot de gemeente Golmbach gerekend.

Markant is de in 1604, ter vervanging van een uit de 13e eeuw daterende kerk, die bouwvallig en te klein geworden was, gebouwde St. Gangulphuskerk in het (sterk evangelisch-luthers georienteerde) dorp.

Golmbach en zijn noordelijke buurdorpen behoren tot een kleine landstreek met de bijnaam Rühler Schweiz. Deze geniet in de regio bekendheid vanwege de bloeiende kersenbomen in het voorjaar. Ook werd er t/m 2019 jaarlijks rond 20 april een groot kersenbloesemfeest gehouden. Onder leiding van een natuurgids wordt op de dag van dit feest een wandeling door de anders niet toegankelijke weide-reservaten georganiseerd.

Zie de categorie Golmbach van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.