Eschershausen (Holzminden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eschershausen (Holzminden)
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Eschershausen (Holzminden)
Eschershausen (Nedersaksen)
Eschershausen
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Holzminden
Samtgemeinde Eschershausen-Stadtoldendorf
Coördinaten 51° 55′ NB, 09° 39′ OL
Algemeen
Oppervlakte 23,92 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
3.461
(145 inw./km²)
Hoogte 153 m
Burgemeester Hermann Grupe (FDP)
Overig
Postcode 37632
Netnummer 05534
Kenteken HOL
Stad 3 stadsdelen
Gemeentenr. 03 2 55 013
Website www.eschershausen-stadtoldendorf.de
Locatie van Eschershausen (Holzminden) in Holzminden
Kaart van Eschershausen (Holzminden)
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Eschershausen is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente maakt (met in het stadhuis een dependance van het, verder te Stadtoldendorf zetelende, bestuur daarvan) deel uit van de Samtgemeinde Eschershausen-Stadtoldendorf in het Landkreis Holzminden. Eschershausen telt 3.461 inwoners.[1]

Stadsdelen[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de gemeente Eschershausen worden het stadje van die naam, alsmede twee andere plaatsjes gerekend; dit zijn Scharfoldendorf, dat in feite een westelijke buitenwijk van Eschershausen is geworden, en het 2 km ten zuidoosten van de stad gelegen gehucht Wiekensen.

Ligging, infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Eschershausen ligt fraai tussen diverse heuvelruggen van het Wezerbergland en het oostelijker Leinebergland, waaronder de Vogler in het westen, de Ith in het noorden en de Hils in het oosten. Door de stad stroomt de Lenne, een beek die bij Bodenwerder in de Wezer uitmondt.

Eschershausen ligt op de kruising van vijf belangrijke wegen:

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege de fraaie ligging in het Wezerbergland is het toerisme een belangrijke bedrijfstak in Eschershausen.

Van de van 1860 tot 1990 aanwezige, veelzijdige industrie zijn nog enkele bedrijven overgebleven, die echter alle van beperkte betekenis zijn (minder dan 100 werknemers per bedrijf).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond de 19e en 18e eeuw v.Chr., in de overgangsperiode tussen de Jonge Steentijd en de Bronstijd, leefden in de streek rond Eschershausen dragers van de Únětice-cultuur (Duits: Aunjetitzer Kultur). Sporen van de aanwezigheid van deze mensen zijn gevonden in de Rothesteinhöhle bij Holzen.

In de eerste eeuwen van de jaartelling hebben er vermoedelijk Germanen, en wel Cherusken gewoond. In de 8e eeuw is de nederzetting Eschershausen vermoedelijk door Franken gesticht op een kruispunt van twee handelswegen.

In de middeleeuwen werd Eschershausen tot 1409 beheerst door het grafelijk geslacht Von Homburg. De ruïnes van hun middeleeuwse burcht liggen nog op een beboste heuveltop, hemelsbreed 3 à 4 km van zowel Eschershausen als van het ten zuiden daarvan gelegen Stadtoldendorf vandaan. Na het uitsterven van het geslacht Von Homburg viel het stadje aan het ( na de Reformatie protestants gezinde) Vorstendom Brunswijk-Wolfenbüttel, later het Koninkrijk Hannover en vanaf 1871 het Duitse Keizerrijk. In 1736 stortte de St.Maartenskerk tijdens een kerkdienst in. Of hierbij, en zo ja, hoeveel slachtoffers te betreuren waren, is niet overgeleverd. Tien jaar later was de kerk door nieuwbouw vervangen. Hertog Willem van Brunswijk verleende Eschershausen stadsrechten in 1833.

Van 1860 tot aan de Eerste Wereldoorlog was de winning van natuurlijk asfalt een belangrijke pijler van de lokale economie. Ook werd in de Ith krijt voor schoolbordkrijt gewonnen. Na de Tweede Wereldoorlog, die het stadje geen grote materiële schade kostte, werden meer dan 2.000 Heimatvertriebene uit Silezië opgenomen, waardoor het inwonertal bijna verdubbelde (van 2.500 tot 4.500 rond 1947). Van 1900 tot 1975 reden er passagierstreinen door Eschershausen over een spoorlijn Station Emmerthal- Vorwohle. De spoorlijn is tussen Lüerdissen en Vorwohle in 2006 verwijderd en vervangen door een fietspad.

In 1974 kwam, bij een gemeentelijke herindeling, een Samtgemeinde van Eschershausen met 4 omliggende dorpen tot stand, die begin 2011 opging in de huidige Samtgemeinde (zie boven).

Bezienswaardigheden, natuurschoon[bewerken | brontekst bewerken]

Bezienswaardige gebouwen e.d.[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het geboortehuis van de schrijver Wilhelm Raabe is een aan hem gewijd museum.

Natuurschoon[bewerken | brontekst bewerken]

  • De talrijke heuvel- en bergruggen van het Wezerbergland bieden talrijke mogelijkheden voor, ook meerdaagse, mountainbike-, fiets- en wandeltochten. De Ith biedt ook beperkte mogelijkheden voor rotsklimmen.
  • Het gehele dal van de Lenne maakt deel uit van een natuurgebied (vogelreservaat). Langs de oevers komen ook zeldzame planten en insecten voor. De voor publiek toegankelijke gedeelten hiervan bieden fraaie doorkijkjes.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wilhelm Raabe (8 september 1831 – Brunswijk, 15 november 1910), schrijver van romans en novellen uit het poëtisch realisme

Niet te verwarren met[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Eschershausen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.