Bora Bora

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze tekst gaat over een eiland. Zie Snorrebot voor het gelijknamige muziekinstrument.
Bora Bora
Eiland van Frankrijk
Bora Bora (Frans-Polynesië)
Bora Bora
Locatie
Land Frankrijk
Eilandengroep Frans-Polynesië
Locatie In de Stille Oceaan, tussen Australië en Zuid-Amerika
Coördinaten 16° 30′ ZB, 151° 45′ WL
Algemeen
Oppervlakte 29,3 km²
Inwoners 8800 (in het jaar 2007)
Hoogste punt Mount Otemanu (727 m)
Detailkaart
Kaart van Bora Bora
Foto's
Bora Bora vanuit de ruimte
Bora Bora vanuit de ruimte
Mount Otemanu, Bora Bora
Mount Otemanu, Bora Bora
Bora Bora Pearl Beach Resort, Bora Bora

Bora Bora is een atol gelegen in de Stille Oceaan tussen Australië en Zuid-Amerika. Het eiland behoort samen met onder andere Tahiti en Moorea tot Frans-Polynesië en ligt zo'n 260 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Papeete. Het eiland bestaat uit een uitgedoofde vulkaan, de 727 meter hoge Mount Otemanu, en een door een rif omgeven lagune. In het jaar 2007 telde het eiland 8800 inwoners. De grootste plaats is Vaitape. De oorspronkelijke naam luidde Pora Pora, dat in het Tahitiaans "eerstgeborene" betekent.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het atol werd waarschijnlijk in de 4e eeuw door Polynesiërs gekoloniseerd. Hoewel Bora Bora al in 1722 werd 'ontdekt' door de Nederlander Jacob Roggeveen, duurde het tot 1777 voordat James Cook als eerste Europeaan voet aan wal zette.

In 1842 werd Bora Bora een Frans protectoraat.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde de Verenigde Staten er een basis. Onder andere werd er een landingsbaan en een oliedepot aangelegd en het werd een basis voor watervliegtuigen. De basis werd tijdens de oorlog niet aangevallen en op 2 juni 1946 opgeheven. Maar veel Amerikanen hadden het er zo naar hun zin dat ze weigerden te vertrekken. Sommigen zijn uiteindelijk met harde hand van het eiland verwijderd.

Lange tijd bleef Bora Bora het enige internationale vliegveld van Frans-Polynesië. Maar het kon daarentegen nooit grote vliegtuigen aan. Deze situatie bleef tot 1962 duren toen Faa'a International Airport werd geopend in Papeete.

Het eiland is vooral bekend om de weelderige natuur en luxueuze resorts die het eiland herbergt en is geliefd bij welgestelde westerlingen en pasgetrouwde stellen met een behoorlijk groot bestedingsbudget. Ook is het eiland populair bij Japanse en Amerikaanse toeristen. Ook al is het Frans de officiële taal van Frans-Polynesië, de Engelse taal wordt steeds populairder als omgangstaal, zeker onder jongeren.

Zie de categorie Bora Bora van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.