Bosveld van Zuidelijk Afrika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bosveld van Zuidelijk Afrika
AT0717 map.png
WWF-code AT0717
Bioom Tropisch of subtropisch grasland, savanne of struweel
Ecozone Afrotropisch gebied
Florarijk Paleotropis
Oppervlakte 223.000 km²
Waterberg landscape.jpg
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het bosveld van Zuidelijk Afrika is een WWF-ecoregio.[1]

Het is bij uitstek een savannebioom, zoals dat 54% van zuidelijk Afrika in beslag neemt. Het grenst aan andere savanne-ecoregio's en verschilt daar voornamelijk van doordat het gebied vrij hoog ligt, tussen 700 en 1.100 meter boven de zeespiegel. Het ruige Waterberggebied rijst daar met zijn 1.200–1.500 meter bovenuit.

De neerslag bedraagt tussen 350 en 750 mm per jaar, behalve in het Waterberggebied, waar het wat meer regent: 650–900 mm per jaar. De gemiddelde temperatuur bedraagt 21 °C en varieert van –3 °C tot +40 °C. In tegenstelling tot het hogeveld is vorst hier een zeldzaamheid.

Flora[bewerken]

Hoewel de regio een rijke flora en fauna heeft, zijn er maar weinig endemische soorten.

De voornaamste boomsoort van de savanne is de mopane (Colophospermum mopane) en grassen als Hyparrhenia filipendula en H. dissolute komen veel voor. Op de Springbokvlakte in het zuidwesten is er een wat ander type bosveld met veel acaciasoorten: A. tortilis, A. nilotica, A. nigrescens, A. gerrardii en A. karoo. Ook de grassen zijn wat anders, zoals Ischaemum afrum, Sehima galpinii en Setaria incrassata.

In het Waterberggebied worden Faurea saligna, Acacia caffra, Burkea africana, Terminalia sericea, Peltophorum africanum, Kirkia acuminata, Englerophytum magalismontarum, Combretum apiculatum, C. molle en Protea caffra aangetroffen.

Waterberg heeft een aantal endemische planten, zoals Euphorbia waterbergensis, Hibiscus waterbergensis en Aloe petrophila

Beschermde gebieden[bewerken]

  • Zuid-Afrika
  • Zimbabwe
    • Matopos

Galerij[bewerken]