Boyd's hoekkopagame

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boyd's hoekkopagame
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2018)
Boyd's Forest Dragon on tree Alt Edit3.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Agamidae (Agamen)
Geslacht:Hypsilurus
Soort
Hypsilurus boydii
MacLeay, 1884
Afbeeldingen Boyd's hoekkopagame op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Boyd's hoekkopagame op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Boyd's hoekkopagame[2] (Hypsilurus boydii) is een hagedis uit de familie agamen (Agamidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door William John Macleay in 1884. Oorspronkelijk werd de naam Tikris boydii gebruikt. De soort werd lange tijd tot het geslacht Gonocephalus gerekend, waardoor de verouderde wetenschappelijke naam Gonocephalus boydii vaak in de literatuur wordt gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De hoekkopagame kan ongeveer 45 centimeter lang worden waarvan twee derde bestaat uit de lange staart. De kleur is meestal donkerbruin en oudere dieren kleuren bruinzwart. De soort is te herkennen aan de drie stekels in de nek, een oranje vlek net achter het oog en de vreemde 'knik' in de kop van deze dieren, die eigenlijk een soort kam is net zoals basilisken deze hebben. Verder heeft de agame een grove stekelkam op de rug, een scherpe kleine keelkam, een keelzak en blauwe vlekken op de flanken, die bij jongere dieren het best te zien zijn en bij oudere dieren vervagen.

Verspreiding[bewerken]

Boyd's hoekkopagame leeft in het noordoosten van Australië in Queensland.[3] De habitat bestaat uit tropische wouden die vochtig zijn en dicht begroeid zijn. De hagedis leeft in de hogere takken waar het dier zont, jaagt en schuilt.

Levenswijze[bewerken]

Boyd's hoekkopagame is een klimmende soort die maar zelden op de grond komt. Op het menu staan voornamelijk insecten maar ook kleine zoogdieren worden gegeten en oudere dieren eten ook plantendelen zoals bessen, vruchten en bladeren. Net zoals Chinese wateragame (Physignatus) en de groene leguaan (Iguana iguana) gaat de hoekkopagame steeds meer plantendelen eten naarmate hij ouder wordt, maar in tegenstelling tot de laatste soort wordt de hagedis niet vegetarisch.

Bronvermelding[bewerken]