Bunseniet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Machaerus (overleg | bijdragen) op 3 jan 2020 om 16:00. (afb)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bunseniet
Groen bunsenietdruze uit Kochhütte, Helbra, Mansfeld-Südharz, Sachsen-Anhalt
Mineraal
Chemische formule NiO
Kleur Donker geelgroen, pistachegroen
Streepkleur Bruinzwart
Hardheid 5,5 mohs
Gemiddelde dichtheid 6,4-6,8 kg/dm3
Glans Adamantienglans
Opaciteit Transparant[1]
Doorschijnend tot opaak[2]
Habitus Fijn kristallijn
Kristaloptiek
Ruimtegroep F m3m
Eenheidscel a = 4,18 Å, Z = 4
Brekingsindices n = 2,37
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Bunseniet is een nikkel-oxide-mineraal met de chemische formule NiO. Het is de natuurlijke vorm van de scheikundige stof nikkel(II)oxide.

Eigenschappen

Het donker geelgroene tot pistachegroene bunseniet heeft een adamantienglans en een bruinzwarte streepkleur. Het kristalstelsel is kubisch-hexoctahedraal. De gemiddelde dichtheid is in de orde van 6,6 en de hardheid is 5,5.

Naam

Bunseniet is genoemd naar de Duitse scheikundige Robert Bunsen (1811-1899). Bunsen was docent Chemie aan de Universiteit van Heidelberg en is vooral bekend vanwege –eveneens naar hem vernoemde– bunsenbrander.

Voorkomen

Bunseniet is een zeldzaam mineraal. Volgens Mindat.org is bunseniet wereldwijd op slechts enkele plaatsen gevonden. Naast de typelocatie, het Duitse Johanngeorgenstadt (Saksen), werd bunseniet ook gevonden in Helbra in Saksen-Anhalt, Karasjok in de Noorse Finnmark, in de Aidyrlyarivier in het Russische oblast Orenburg, in de Zuid-Afrikaanse plaatsen Barberton en Vryburg en in het Australische Kambalda.

Bunseniet komt voor in hydrothermale aders. De localiteit in het Zuid-Afrikaanse Barberton zou zelfs afkomstig zijn van metamorfe meteorieten. Mineralen waarmee bunseniet vaak in associatie worden aangetroffen, zijn onder andere zuiver bismut, annabergiet, aerugiet en xanthiosiet in Duitsland; en liebenbergiet, trevoriet, serpentien, ludwigiet, violariet, milleriet, gaspeiet, nimiet en bonaccordiet in Zuid-Afrika.

Zie ook

Externe links