Bury St. Edmunds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bury St Edmunds
Plaats in Engeland Vlag van Engeland
Bury St. Edmunds
Bury St. Edmunds
Situering
Regio East of England
Graafschap Suffolk
District St. Edmundsbury
Coördinaten 52° 15' NB, 0° 43' OL
Algemeen
Inwoners 40.664
Overig
Postcode(s) IP33
Netnummer(s) 01284
Grid code TL855645
Post town BURY ST EDMUNDS
Foto's
Abbeygate In Bury St Edmunds.jpg
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Bury St. Edmunds is een town in het graafschap Suffolk in Engeland, met een inwonertal van 40.664 (volgens de telling van 2011).

Het is de belangrijkste plaats in de Borough St. Edmundsbury en het is naar alle waarschijnlijkheid het bekendst vanwege zijn Abdij-ruïne, die gelegen is in de directe nabijheid van het stadscentrum.

De Abdij was een heiligdom van Edmund de Martelaar, de Saksische koning die in 869 werd gedood door de Denen.

De stad groeide rondom de Abdij van Bury St. Edmunds, een pelgrimsoord, en ontwikkelde zich in de 14de eeuw tot een bloeiende lakenstad.

De stad wordt sterk geassocieerd met de Magna Carta. In 1214 kwamen de baronnen van Engeland in de kerk van de Abdij samen en zwoeren dat ze koning Jan zonder Land zouden dwingen om het Handvest van Vrijheden goed te keuren, dat later als Magna Carta bekend werd.

De Abdij werd grotendeels vernietigd in de 16de eeuw, met de door koning Hendrik VIII bevolen ontbinding van de kloosters, maar Bury St. Edmunds bleef tijdens 17e en 18e eeuw een bloeiende stad.

Zoals verwacht mag worden van een stad gelegen op het platteland, ging het economische leven in Bury St. Edmunds achteruit met het begin van de industriële revolutie. Desalniettemin bleef het een aantrekkelijke marktstad.

Geschiedenis[bewerken]

In 1288 vond in Bury St. Edmunds een grote stadsbrand plaats.

De kathedraal[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kathedraal van Bury St. Edmunds voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Naast de abdijruïne staat de kathedraal, waarvan de bouw pas in 1913 is gestart. Eind jaren 60 werd de kathedraal uitgebreid met een nieuw oostelijk eind en als deel van het Millenniumproject werd er van 2000 tot 2005 een volledig nieuwe neogotische toren gebouwd. De opening van de nieuwe toren vond plaats in juli 2005 en omvatte een brass band concert en een vuurwerkvertoning.

De toren maakt de kathedraal van Bury St. Edmunds tot de enige onlangs voltooide kathedraal in het Verenigd Koninkrijk. Wereldwijd worden er nog slechts een handvol neogotische kathedralen gebouwd.

De toren werd geconstrueerd met gebruikmaking van de originele vervaardigingstechnieken. Zes uitermate deskundige metselaars sneden en plaatsten elke steen individueel.

Voor de recentere belangrijke dienst(en) bij de nieuwe kathedraal schreef Benjamin Britten in de jaren zestig zijn Fanfare voor St. Edmundsbury, een werk voor drie trompetten, dat nu alom bekend is.

Brouwen en bier[bewerken]

De Greene King brewery is gevestigd in Bury St. Edmunds. Greene King brouwt het met een prijs bekroonde IPA India Pale Ale. Het is een lichte ale, bedoeld voor Britten in India; de grote hoeveelheid hop die wordt gebruikt, is bedoeld om het bier te behoeden voor bederf op de lange overzeese reis.

Volgens de legende morste een boot zijn op lading op de kust van Suffolk en de lokale bevolking vond het bier zo heerlijk dat ze eisten dat het ook thuis ter beschikking gesteld werd.

Een ander beroemd op bier betrekking hebbend oriëntatiepunt is de kleinste pub van Groot-Brittannië, The Nutshell, die gelegen is aan de Traverse, op korte afstand van de markt.

De andere brouwerij in Bury St. Edmunds is het Old Cannon public house, gelegen aan Cannon Street, dicht bij het spoorwegstation. De brouwvaten die in 1997 werden gemaakt voor een tentoonstelling in Japan, kunnen in de voorruimte worden gezien.

De suikerfabriek[bewerken]

Bury St. Edmunds grootste oriëntatiepunt is de suikerfabriek van British Sugar, gelegen direct aan de A14. De suikerfabriek verwerkt suikerbieten in geraffineerd kristalsuiker.

De suikerfabriek werd gebouwd in 1925 en verwerkt suikerbieten van ongeveer 1300 lokale agrariërs. Tijdens de "bietencampagne", wanneer de bieten worden geoogst, worden elke dag 660 vrachtwagenladingen goedgekeurd.

Niet alle suikerbieten worden onmiddellijk gekristalliseerd. Een deel wordt als een oplossing in holdingtanks gehouden tot de late lente en vroege zomer, zodat de suikerfabriek een reservevoorraad heeft.

De suiker wordt verkocht onder de merknaam Silver Spoon (het andere belangrijkste Britse suikermerk, Tate & Lyle, wordt gemaakt van ingevoerd suikerriet). De bijproducten omvatten voer voor het vee en LimeX70, een grondverbeteraar. Wanneer de wind in een bepaalde richting staat, is de geur van gebrand zetmeel van de suikerfabriek zeer merkbaar.

Trivia[bewerken]

In de Abdijtuinen is eind jaren 90 een Internetbank geplaatst, die iedereen in staat stelt om een draagbaar gegevensverwerkingsapparaat erin te stoppen en om verbinding te maken met het Internet. Het was de eerste bank in zijn soort.

De stad heeft een klein Theatre Royal, dat een essentieel onderdeel uitmaakt van de culturele identiteit van de stad. Het theater ondergaat momenteel een grote renovatie, die eind 2005 is begonnen. Elk jaar, in mei, houdt Bury St. Edmunds zijn jaarlijkse festival, met concerten, toneel, dans en vuurwerk.

Bury St. Edmunds was de eerste stad in Groot-Brittannië met intern verlichte verkeersborden, de 'pillar of salt'. Toen deze werden geplaatst, moest speciale toestemming worden verleend, omdat de aanleg niet in overeenstemming was met de geldende verordeningen.

De rockbands Miss Black America en The Dawn Parade zijn afkomstig uit Bury St. Edmunds, evenals de schrijver Alexander Deane.

De naam Bury is een vorm van borough, dat een cognaat heeft in andere Germaanse talen, zoals het Oudnoordse "borg", dat "muur" of "kasteel" betekent, en het Gotische "baurgs", dat "stad" betekent. Allen komen voort uit het proto-Germaans woord "burgs", dat "vesting" betekent. Dit komt weer voort uit het proto-indo-Europese wortel woord "bhrgh", dat "versterkte verhoging" betekent. Dit woord heeft weer een cognaat met het Welse "bera", wat "stapel" betekent en het Sanskritische "bhrant", dat "hoge, opgeheven bouw" betekent.

Bury St. Edmunds heeft een jumelage met het Duitse bedevaartsoord Kevelaer.

Geboren[bewerken]

Externe link[bewerken]