Naar inhoud springen

Buslijn 171 (Amsterdam-Aalsmeer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Omaylie (overleg | bijdragen) op 5 feb 2020 om 21:10.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Lijn 171
Huidige statusIn gebruik
Busdienst doorConnexxion
Traject
NLbusKBHFa Amsterdam, Bijlmer ArenA
NLbusHST Amsterdam, Holterbergweg
NLbusHST Amsterdam, De Entree
NLbusHST Amsterdam, Ventweg
NLbusHST Ouderkerk aan de Amstel, Hoofdenburg
NLbusHST Ouderkerk aan de Amstel, Ouderkerk aan de Amstel
NLbusHST Ouderkerk aan de Amstel, Brug/Hoger Einde
NLbusHST Amstelveen, Bankrashof
NLbusBHF Amstelveen, Oranjebaan
NLbusHST Amstelveen, Stadstuinen
NLbusHST Amstelveen, Binnenhof
NLbusHSTNLbusKBHFa Amstelveen, Busstation
ABZg+lSTRr
NLbusHST Amstelveen, Keizer Karelplein
NLbusHST Amstelveen, Lindenlaan
NLbusHST Amstelveen, Handweg
(Alleen richting Bijlmer ArenA)
NLbusHST Amstelveen, Maalderij
NLbusHST Bovenkerk, Pastoor Brouwerslaan
NLbusHST Bovenkerk, Zwarte Pad
NLbusHST Bovenkerk, Schinkeldijkje
NLbusHST Aalsmeer, Aalsmeerderweg 481
NLbusHST Aalsmeer, Tuincentrum Het Oosten
NLbusHST Aalsmeer, Kerkweg
NLbusHST Aalsmeer, Julianalaan
NLbusBHF Aalsmeer, Machineweg
NLbusHST Aalsmeer, Aalsmeerderweg 142
NLbusBHF Aalsmeer, Middenweg
NLbusBHF Aalsmeer, Stommeerkade
NLbusBHF Aalsmeer, Seringenpark
NLbusHST Aalsmeer, Spoorlaan
NLbusHST Aalsmeer, J.C. Mensinglaan
(Alleen richting Bijlmer ArenA)
NLbusHST Aalsmeer, Goxiniastraat
(Alleen richting Bijlmer ArenA)
NLbusKBHFe Aalsmeer, Hortensiaplein

Buslijn 171 is een streekbuslijn van Connexxion die het station Amsterdam Bijlmer ArenA met Amstelveen en Aalsmeer verbindt.

Geschiedenis

Lijn 1/11

Op 15 mei 1925 werd bij de toenmalige streekvervoerder Maarse & Kroon een verbinding geopend tussen Aalsmeer en Leimuiden die verder reed naar Leiden. Op 1 januari 1927 werd een busdienst geopend van Aalsmeer via Bovenkerk en Amstelveen naar het Haarlemmermeerstation. Hieruit ontstonden de lijn 1/11 die Aalsmeer (een deel van de diensten reed verder naar Kudelstaart en Leimuiden) via Bovenkerk en Amstelveen (waar gereden werd via de Keizer Karelweg en de Amsterdamse-Amstelveenseweg) met het Haarlemmermeerstation in Amsterdam verbond. Vandaar werd verder gereden via de Overtoom naar het Centraal station waar de lijnen in het Prins Hendrikplantsoen hun standplaats hadden.

Tussen Aalsmeer en Bovenkerk hadden de lijnen een afwijkende route. Lijn 1 reed via de Aalsmeerderdijk en lijn 11 via de Legmeerdijk. Op het verdere traject was de route gelijk en reden de lijnen om en om.

Op 17 oktober 1971 werden de lijnen 1 en 11 samen met lijn 6, 7, 8 en 9 open gesteld voor stadsvervoer in Amsterdam omdat GVB-bus 29 werd opgeheven en vervangen door M&K-lijnen die toegankelijk waren met GVB-plaatsbewijzen. Dit betrof alleen het traject tussen de Kalfjeslaan en het Haarlemmermeerstation. Tussen het Haarlemmermeerstation en het Centraal station was geen stadsvervoer toegestaan. Dat mocht pas later.

In juni 1973 fuseerde M&K met de NBM tot Centraal Nederland.

Lijn 171/172

In 1980 begon CN systematisch de lijnnummers te verhogen om doublures binnen Amsterdam te voorkomen. De ex MK-lijnen kwamen op 31 mei 1981 aan de beurt. De 100-nummers waren al in gebruik en dus werd lijn 1 tot 171 vernummerd en lijn 11 tot 172. Ook werd na het gereed komen van de Binnenring gereden via de Marnixstraat in plaats van de Nassaukade.

Lijn 171 en 172 werden gereden door Aalsmeer maar na de sluiting van deze garage door Uithoorn en Leimuiden. Lijn 171 bleef op het gezamenlijke traject een afgestemde dienstregeling rijden met de drukker wordende lijn 172. Vanaf december 1990 werd de dienst grotendeels geëxploiteerd met gelede bussen afkomstig uit Amsterdam die daar overbodig waren geworden door de opheffing van lijn 67. In mei 1993 werden de lijnen op de stille uren ingekort tot het busstation Marnixstraat.

In mei 1994 werd CN opgeheven en verdeeld (feitelijk teruggesplitst) tussen NZH en Midnet; lijn 171 en 172 waren voortaan NZH-lijnen. In Amsterdam werd de route verlegd van het Museumplein (dat autovrij werd) naar de Paulus Potterstraat.

Nadat de lijnen al eerder exploitatief gekoppeld waren aan ex-Enhabo lijn 91, inmiddels werd op alle tijdstippen weer naar het Centraal station gereden en was de lijn vanuit Leimuiden ingekort tot Kudelstaart, werd het vanaf 1998 een doorgaande lijn 171/172 Kudelstaart-Landsmeer. De lijn werd nu ook vanuit de ex-Enhabo garage in Zaandam gereden. Er was nu een lange doorgaande lijn met gelede bussen ontstaan die een dorp ten noorden van Amsterdam verbond met een dorp ten zuiden van Amsterdam dwars door Amsterdam noord, centrum, zuid, Amstelveen en Aalsmeer. Een rit over de gehele route nam meer dan anderhalf uur beslag maar veel doorgaande reizigers kende de lijn niet.

Lijn 171

In mei 1999 fuseerden NZH en Midnet met de omringende streekvervoerders tot Connexxion, alweer de vierde exploitant voor lijn 171 en 172. Net als lijn 170 (ex-8) werd de route verlegd via de Lairessestraat in plaats van de Overtoom. Lijn 171 werd ingekort tot het traject Aalsmeer-Amstelveen. De gelede bussen verdwenen en in december 2007 werd lijn 171 in de spitsuren doorgetrokken naar station Zuid.

In december 2010 werd lijn 171 werd op werkdagen overdag verlegd vanaf Plein 1960 naar Ouderkerk aan de Amstel (waar het ommetje van lijn 175 werd overgenomen) en station Bijlmer. Sinds december 2014 wordt door de omzetting van lijn 175 in R-net lijn 356 het traject ook in de avonduren en weekeinde gereden waarbij echter niet het ommetje door Ouderkerk wordt gereden. Vanaf december 2017 wordt in de avonduren en het weekeinde niet meer gereden tussen Amstelveen en Amsterdam waardoor de haltes Bankrashof, Brug Ouderkerk aan de Amstel (beide zijde) en Ventweg dan niet meer worden bediend en de R-netlijnen hier niet stoppen.

Lijn 271

In de vroege ochtend voordat de dagexploitatie ook bij het GVB begint wordt onder dit lijnnummer één rit gereden van de Gaasperplas naar station Bijlmer en vandaar rechtstreeks naar de bloemenveiling in Aalsmeer ten behoeve van vroege werkers uit de Bijlmermeer.

Bronvermelding

  • GVB-folders door de jaren heen
  • Lijnenloop OV Amsterdam 1839-1989, Prof. H.J.A. Duparc, geschreven in opdracht van het GVB
  • Het begon met de Kloek, Hans van der Wereld & Hans Nieuwerkerk, Europese Bibliotheek Zaltbommel 1999 ISBN 9028811419