CNOOC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CNOOC
Oprichting Augustus 1999
Sleutelfiguren Li Fanrong, CEO
Hoofdkantoor Peking, China
Werknemers 5.377 (ultimo 2011)
Producten Olie- en aardgaswinning
Omzet Gestegen $ 37,3 miljard (2011)
Winst Gestegen $ 10,9 miljard (2011)
Website CNOOC.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

CNOOC Ltd., dat staat voor China National Offshore Oil Corporation (Chinees: 中国海洋石油总公司) (HKSE: 0883.HK) is een Chinese oliemaatschappij en de derde oliemaatschappij van het land.

Het bedrijf exploiteert en produceert olie- en aardgasvelden dicht bij de kust in de zee (offshore) bij China. De belangrijkste olievelden van het bedrijf liggen in de Bohaizee. In 2011 produceerde het de oliemaatschappij in totaal ruim 900.000 vaten aardolie olie-equivalent per dag, dit in dus inclusief het gewonnen aardgas. Met de bestaande reserves kan het bedrijf het huidige productieniveau nog circa 10 jaar volhouden. CNOOC beschikt niet over raffinaderijen voor de verdere verwerking van de olie. De aandelen van het bedrijf worden verhandeld op de beurs van Hongkong en aan de New York Stock Exchange.

De bestuursvoorzitter en de Chief Executive Officer is Li Fanrong.

Overnames buiten China[bewerken]

In juni 2005 deed CNOOC een bod op de Amerikaanse oliemaatschappij Unocal van $18,5 miljard, wat nogal wat opschudding in de VS veroorzaakte. CNOOC trok haar bod begin augustus weer in.

Eind juli 2012 maakte CNOOC het plan bekend het Canadese energiebedrijf Nexen over te nemen voor $ 15,1 miljard.[1] Het bod zal in contanten worden voldaan. Nexen zal CNOOC vooral versterken in olierijke gebieden als het westen van Canada, de Noordzee, de Golf van Mexico en de kustwateren van Nigeria. Nexen wint olie uit teerzanden, maar ook uit conventionele bronnen op land en ter zee. Het bedrijf is verder actief op het gebied van schaliegas. De Canadese regering moet de transactie nog goedkeuren. Het is de derde overname van CNOOC in Canada. In 2005 kocht het al al een belang van 17% in het Canadese MEG Energy en eind 2011 nam het OPTI, een ontwikkelaar van oliehoudende teerzanden, over voor een bedrag van $ 2,1 miljard.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties