COVRA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA)
HABOG; een deel van COVRA
Geschiedenis
Opgericht 1982
Structuur
Plaats Nieuwdorp, gemeente Borsele
Media
Website http://www.covra.nl
Een opslagloods met radioactief afval

De Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) is een te Nieuwdorp op het Industrieterrein Vlissingen-Oost gevestigde organisatie die zich bezighoudt met het opslaan van radioactief afval. Het is de enige organisatie in Nederland die dergelijk afval mag innemen. Alle aandelen van COVRA N.V. zijn in handen van de Staat der Nederlanden.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

COVRA is gevestigd vlak bij de Kernenergiecentrale Borssele. COVRA slaat al het radioactief afval dat in Nederland ontstaat op totdat het vervallen is tot ongevaarlijk materiaal (licht en middel radioactief afval) of totdat er een eindopbergplaats voor wordt ingericht (hoogradioactief materiaal). COVRA slaat radioactief afval op van kerncentrales, ziekenhuizen en onderzoekslaboratoria. Het afval dat COVRA binnenkrijgt wordt gesorteerd, deels verbrand[1] of direct in metalen vaten verpakt, platgewalst, in beton verpakt en ten slotte opgeslagen in loodsen op het terrein.

Brandstofelementen[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruikte brandstofelementen uit kerncentrales zijn niet geschikt voor definitieve opslag.[bron?] Voordat deze opgeslagen kunnen worden worden ze eerst naar een opwerkingsfabriek van AREVA in La Hague in Frankrijk gestuurd. De bruikbare splijtstof wordt daar gescheiden van de verbruikte splijtstof. De rest wordt verglaasd en in speciale vaten verpakt. Deze worden teruggezonden en opgeslagen in het Hoogradioactief Afval Behandelings- en OpslagGebouw (HABOG) van COVRA.[2] Omdat het niet economisch rendabel is worden de hoogradioactieve brandstofelementen uit de Kernreactoren Petten en het RID niet opgewerkt maar direct opgeslagen in de HABOG.[3][bron?]

Definitieve opslag[bewerken | brontekst bewerken]

De COVRA-opslag is bedoeld als tijdelijk. De Nederlandse regering moet nog beslissen waar een definitieve opslag voor radioactief afval zal worden gebouwd. COVRA verwacht het radioactief afval van de komende honderd jaar op te kunnen vangen, tegen die tijd moet de definitieve oplossing gevonden zijn. Er wordt gekeken naar de opslag van afval in zoutkoepels in het Noorden van Nederland en in kleilagen. Naar deze laatste optie heeft COVRA begin 2010 een groot onderzoek aangekondigd.[4]

Zie ook het lemma Eindopslag radioactief afval

Aandeelhouders[bewerken | brontekst bewerken]

Aandeelhouders in 1986 waren de GKN (30%), PZEM (30%), het Energieonderzoek Centrum Nederland (30%) en de Nederlandse Staat voor de resterende 10%.[5] Op 15 april 2002 nam de Nederlandse Staat alle aandelen over en werd 100 % eigenaar van COVRA en al het radioactief afval.

Bezichtiging[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw is (op aanvraag) te bezichtigen door groepen. Er wordt dan door middel van een expositie, een videofilm en een rondleiding uitleg gegeven over de COVRA-opslag.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]