Boomse Klei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Boomse Klei, Klei van Boom, (in België) Formatie van Boom (Bm) of (in Nederland) het Laagpakket van Boom is een laag klei in de ondergrond van het oosten van Nederland en het noordoosten van België. De Boomse Klei behoort tot de afzettingen van Rupel, die in België als een groep en in Nederland als een formatie beschouwd worden.

Lithologie[bewerken | brontekst bewerken]

De Boomse Klei is een sterk gelaagde afwisseling van siltige klei en kleiig silt. De siltige lagen zijn vaak rijk in de mineralen glauconiet en pyriet. Vaak komen septaria (kalkknollen) voor. De kleilaag is gevormd tijdens het begin en midden van het geologisch tijdperk Rupelien (33,9 - 28,4 miljoen jaar geleden, Vroeg-Oligoceen) en is genoemd naar de plaats Boom in Antwerpen.

Stratigrafie[bewerken | brontekst bewerken]

De Boomse Klei ligt meestal boven op het Zand van Zelzate of het Zand van Bilzen. Waar deze lagen afwezig zijn kan de Boomse Klei ook direct op oudere lagen zoals de formaties van Sint Huibrechts-Hern of Maldegem liggen. In België wordt de Boomse Klei onderverdeeld in drie leden: Belsele-Waas, Terhage en Putte.

De Boomse Klei kan in het noordoosten van België (in het Kempens Bekken) tot 150 meter dik worden, maar wigt naar het westen toe uit. In Oost-Vlaanderen is de dikte teruggelopen tot enkele meters.

Radioactief afval[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Mol is door het SCK•CEN een ondergronds laboratorium in de Boomse Klei aangelegd, waar experimenten worden uitgevoerd om de doorlatendheid van de klei te testen. De bedoeling is te onderzoeken of het in de toekomst mogelijk is radioactief afval in de kleilaag op te slaan. Klei is zeer slecht doorlatend en de Boomse Klei kan mogelijk een alternatieve opslagplaats voor radioactief afval vormen.