Californische stierkophaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Californische stierkophaai
IUCN-status: Onzeker[1] (2014)
Californische stierkophaai
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse:Elasmobranchii (Haaien en roggen)
Orde:Heterodontiformes (Varkenshaaien)
Familie:Heterodontidae (Stierkophaaien)
Geslacht:Heterodontus
Soort
Heterodontus francisci
(Girard, 1855)[2]
Originele combinatie
Cestracion francisci
Verspreiding
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Californische stierkophaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Californische stierkophaai of hoornhaai[3] (Heterodontus francisci) is een vis uit de familie van de stierkophaaien (Heterodontidae) en behoort derhalve tot de orde van varkenshaaien (Heterodontiformes).[4][5]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het lichaam heeft een bruine, ruwe huid met zwarte vlekjes en ribbels boven de ogen. Hij heeft gespierde, buigzame gepaarde vinnen. De haai heeft een 'varkenssnuit' en een kleine bek, waarin zich achteraan grote, platte tanden bevinden. De vis kan een lengte bereiken van 122 centimeter.[6] Het gewicht bedraagt ruim 10 kg.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het voedsel bestaat uit zeekomkommers en kreeftachtigen, die hij met zijn tanden vermorzelt, maar ook vissen staan op het menu. De Californische stierkophaai is niet ongevaarlijk voor de mens, het kan de mens verwonden.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Deze haaien paaien in december of januari. Het vrouwtje zet ongeveer 30 eieren af onder stenen of in rotsspleten. De spiraalvormige eikapsels zijn voorzien van een ingewikkelde sculptuur, waardoor ze stevig blijven zitten.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Californische stierkophaai is een zoutwatervis. De vis prefereert een subtropisch klimaat en leeft hoofdzakelijk in het oosten van de Grote Oceaan op dieptes tussen 2 en 150 meter. Deze nachtactieve haai is te vinden op rots- of zandbodems en bij wiervelden.

Relatie tot de mens[bewerken | brontekst bewerken]

De Californische stierkophaai is voor de visserij van beperkt commercieel belang. In de hengelsport wordt er weinig op de vis gejaagd. De soort kan worden bezichtigd in sommige openbare aquaria.


© Rick Anderson, Facebook - Ricks Dive School Duiker en haai zijn al zeven jaar beste knuffelmaatjes Shark TaleDe Australische duiker Rick Anderson heeft een wel heel bijzonder vriendinnetje: een haai. Telkens wanneer de vrouwelijke Port Jackson stierkophaai hem ziet, komt ze naar hem toe voor een knuffel. Rick Anderson doet al 27 jaar aan duiken en runt zijn eigen duikschool. Zijn bijzondere vriendinnetje is 1m80 groot. Ze heeft geen naam, maar hij herkent haar aan de tekening op haar rug.

,,Ik begon een jaar of zeven geleden met haar te spelen toen ze amper 15 centimeter groot was," vertelt hij. ,,Ik benaderde haar heel voorzichtig om haar niet bang te maken en begon haar dan te aaien. Toen ze aan me gewend was, nam ik haar in mijn hand en praatte ik zachtjes tegen haar door mijn ademautomaat. Tijdens de volgende seizoenen herkende ze me en zwom ze naar me toe voor een aai en een knuffel. Ze raakte al snel aan me gewend - tot het punt waarop ze naar me toe zwemt wanneer ik voorbij kom en me tegen het been duwt tot ik mijn arm uitsteek om haar een knuffel te geven."

© Rick Anderson, Facebook - Ricks Dive School ,,De meeste duikers die dit voor de eerste keer zien, kunnen het niet geloven," voegt hij eraan toe. "Ik geef haar of de andere haaien waarmee ik speel geen eten. Ik behandel hen eigenlijk zoals ik een hond zou behandelen".

© Rick Anderson, Facebook - Ricks Dive School Anderson hoopt dat zijn vriendschap met deze stierkophaai mensen zal tonen dat we niet altijd bang moeten zijn voor haaien. ,,De grootste misvatting is dat ze allemaal domme moordenaars zijn die liggen te wachten tot mensen het water ingaan, die vervolgens