Calliopekolibrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Calliopekolibrie
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2013)
Stellula calliope.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Apodiformes (Gierzwaluwachtigen)
Familie:Trochilidae (Kolibries)
Geslacht:Selasphorus
Soort
Selasphorus calliope
(Gould, 1847)
Afbeeldingen Calliopekolibrie op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Calliopekolibrie op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De calliopekolibrie (Selasphorus calliope) is een tot 8 cm grote vogel die behoort tot de familie van de Trochilidae en de orde Apodiformes.[2] Het is de kleinste broedvogel van Noord-Amerika ten noorden van Mexico.

Kenmerken[bewerken]

De volwassen mannetjes hebben een magenta-rood gestreepte kraag en zijn geelbruin aan de onderzijde. De vrouwtjes en jonge vogels missen deze gekleurde kraag.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De calliopekolibrie broedt in het westen van Noord-Amerika en overwintert in het zuidwesten van Mexico. Tijdens de voorjaarstrek naar het noorden volgen de vogels de kust van de Grote Oceaan, omdat er in de besneeuwde bergen nog geen nectar en insecten zijn te vinden. Tijdens de najaarstrek volgen ze wel de bergruggen, waarbij late bergbloemen de voornaamste voedselbron vormen.

mannetje

Gedrag[bewerken]

Het mannetje vormt zijn territorium rond zijn favoriete voedselplanten. Hij verdrijft met agressief vertoon indringers door in grote u-bochten te vliegen.

Voortplanting[bewerken]

Een paartje bouwt een nest van pluis en spinnenwebben in een boom aan de rand van naaldbos. Na vijftien dagen broeden komen twee eieren uit. Na twintig dagen kunnen de jongen al vliegen. Zodra de jongen zelfredzaam zijn verjaagt het vrouwtje hun van haar eigen voedselbronnen.