Camminghahuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Camminghahuis
Voorstraat 2
Locatie
Locatie Franeker, Friesland
Coördinaten 53° 11′ NB, 5° 33′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik 1400
Verbouwing 16e eeuw, 1969-1972
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 15771
Detailkaart
Camminghahuis (Franeker)
Camminghahuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Camminghahuis (vroeger Sjaerdahuis (oudste benaming), Sjaerdemahuis, Hotel de Valk) is een monumentaal pand in Franeker in de provincie Friesland.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het Camminghahuis of Sjaerdemahuis is een gebouw met twee ten opzichte van elkaar verspringende delen met leien schilddaken. De oostgevel is een restant van een stins uit circa 1400 en is mogelijk gesticht door Sicke Sjaerda, de eerste bewoner. In de gevel werden vijf schietgaten aangetroffen. Het overige deel van de oostzijde dateert uit het begin van de 16e eeuw. De westzijde dateert uit de 15e eeuw. Tot 1969 was het pand in gebruik als herberg. Het heeft eigenaren van de families Van Cammingha (waarnaar het is vernoemd), Juckema en Van Burmania gehad. Van 1969 tot 1972 vond er een ingrijpende verbouwing plaats. De westgevel werd vernieuwd en de vensters kregen hun oude vorm terug.

In het pand vestigde zich in 1972 de Friesland Bank. Op de bovenverdieping bevond zich van 1972 tot 1995 het Fries Munt- en Penningkabinet van het Fries Museum. Tot 1 januari 2014 was het Kaatsmuseum er gevestigd. In het pand bevindt zich tegenwoordig een bakkerswinkel.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Camminghahuis, Franeker van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.