Campbelltaling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Campbell-taling)
Naar navigatie springen Jump to search
Campbelltaling
IUCN-status: Bedreigd[1] (2013)
Campbell Island Teal.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie:Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht:Anas
Soort
Anas nesiotis
Fleming, 1935
Afbeeldingen Campbelltaling op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Campbelltaling op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De campbelltaling (Anas nesiotis) is een eend uit de familie van de Anatidae. Het is een endemische soort uit Nieuw-Zeeland die ’s nachts actief is.

Kenmerken[bewerken]

In tegenstelling tot verscheidene Nieuw-Zeelandse vogelsoorten, kan de campbelltaling relatief goed vliegen. Hij vertoont qua kleur veel gelijkenissen met de aucklandtaling (Anas chlorotis) en de Nieuw-Zeelandse bruine taling (Anas aucklandica).

Leefgebied[bewerken]

Hij vertoeft voornamelijk op graslanden en tussen de varens. Ze maken eveneens gebruik van de holen van bepaalde soorten stormvogels. Het zijn zeer territoriale vogels die zich voeden met vlokreeftjes en insecten.

Status op de Rode Lijst[bewerken]

Tot 2010 werden de campbelltalingen ernstig bedreigd door geïntroduceerde carnivoren, zoals de bruine rat (Rattus norvegicus). Men heeft zelfs lang gedacht dat deze eend uitgestorven was, tot men een kleine populatie herontdekte in 1975.

In 2008 startte een speciaal beschermingsprogramma waarbij in gevangenschap gekweekte eenden op diverse eilanden in de archipel werden losgelaten. Dit reïntroductieprogramma heeft effect. De (wilde) populatie neemt nu weer in aantal toe. In 2011 werd de grootte geschat op 100 tot 200 volwassen eenden. De status ernstig bedreigd werd daarom veranderd in bedreigd.[1]