Carl Zeiss AG

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carl Zeiss AG
Carl Zeiss AG
Hoofdkantoor van Carl Zeiss AG
Hoofdkantoor van Carl Zeiss AG
Oprichting 1846
Hoofdkantoor Oberkochen (Duitsland)
Omzet € 4,16 miljard (2011/12)
Website www.zeiss.de
Portaal  Portaalicoon   Economie

Carl Zeiss is een Duitse fabrikant van optische systemen. Het bedrijf werd in 1846 opgericht door de Duitse opticus Carl Zeiß in Jena en is sindsdien actief in de fijnmechanisch-optische industrie.

De hoofdzetel bevindt zich sinds 1945 in Oberkochen in Baden-Württemberg. Er zijn ook vestigingen in Jena, Aalen, Berlijn, Göttingen, München en Wetzlar, en in de Verenigde Staten, Hongarije, China, Mexico, Zwitserland, Frankrijk, Wit-Rusland, Israël en het Verenigd Koninkrijk.

Geschiedenis[bewerken]

De uit Weimar afkomstige Carl Zeiss opende in 1846 een fijnmechanisch-optische werkplaats in Jena. In 1847 werd August Löber zijn eerste leerling en aan het einde van het jaar werden de eerste microscopen ontwikkeld. In 1852 stelde hij tien mensen te werk. Zeiß was niet tevreden over zijn microscopen, die allen een unicaat waren. Met de hulp van Ernst Abbe werd een succesvolle microscoop ontwikkeld waardoor het bedrijf sterk groeide. In 1875 werkten er 60 mensen voor Carl Zeiss. In 1888, het jaar van de de dood van Carl Zeiß, waren er dat al 327. De kwaliteit van het glas was wel nog een probleem waarvoor Zeiß en Abbe geen oplossing hadden, waarop Otto Schott erbij gehaald werd. In 1875 bood Zeiß aan Abbe aan om medevennoot te worden in het bedrijf.

In 1902 opende het bedrijf ook een vestiging in Wenen.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Jena bezet door de Amerikanen. Toen die hoorden dat de stad in de Sovjetzone kwam te vallen, haalden ze het bedrijf leeg en voerden de bezittingen mee naar Württemberg. Na de oorlog werd in Oberkochen door het management en gevluchte medewerkers een nieuw bedrijf, Opton Optische Werke Oberkochen GmbH, opgericht dat ook de naam Carl Zeiss aannam. De restanten van het bedrijf in Jena werden als een Volkseigener Betrieb geïntegreerd in de DDR-staatsindustrie. Dochterfirma Zeiss Ikon werd ook onteigend en werd nu VEB Zeiss Ikon. In 1955 werd in de fabriek in Jena de OPREMA gebouwd, de eerste computer in de DDR, er werden slechts twee exemplaren gebouwd. In 1961 kwam er de rekencomputer ZRA 1 die tot 1964 vervaardigd werd.

De Hasselblad-camera's die bij de Apollo-maanlandingen werden gebruikt, waren voorzien van objectieven van het West-Duitse Carl Zeiss, terwijl het VEB Carl Zeiss Jena camera's leverde voor het Sojoez-ruimteprogramma van de Sovjet-Unie.

Na de Duitse hereniging werd de ex-premier van Baden-Württemberg, Lothar Späth, in juni 1991 directeur van Jenoptik GmbH in Jena, dat voortkwam uit VEB Carl Zeiss Jena. Hij bracht dit bedrijf in 1998 naar de beurs als Jenoptik AG. Daarmee was dit bedrijf een van de weinige voormalige staatsbedrijven uit de DDR dat zich na de Duitse hereniging staande wist te houden.

De voetbalclub FC Carl Zeiss Jena werd opgericht in 1903 door arbeiders van Carl Zeiss-fabriek en was erg succesvol in het Oost-Duitse voetbal.