Wetzlar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wetzlar
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Wetzlar
Wetzlar (Hessen)
Wetzlar
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Hessen Hessen
Landkreis Lahn-Dill-Kreis
Regierungsbezirk Gießen
Coördinaten 50° 34′ 0″ NB, 8° 30′ 0″ OL
Algemeen
Oppervlakte 75,67 km²
Inwoners (31-12-2018[1]) 52.954
(700 inw./km²)
Hoogte 148-402 m
Burgemeester Manfred Wagner (SPD)
Overig
Postcodes 35576–35586
Netnummers 06441, 0641, 06446
Kenteken WZ
Gemeentenummer 06 5 32 023
Website www.wetzlar.de
Locatie van Wetzlar in Lahn-Dill-Kreis
Kaart van Wetzlar
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Wetzlar is de hoofdstad van het district Lahn-Dill-Kreis en de op elf na grootste stad van de Duitse deelstaat Hessen. Wetzlar ligt net ten noorden van het Rijn-Main-gebied aan de Lahn. De gemeente telt 53.000 inwoners (2019) en heeft een oppervlakte van 75,67 km².

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Wetzlar ligt in het Lahn-Dill gebied in Middenhessen (Mittelhessen) aan de rivier de Lahn, niet ver stroomafwaarts van waar de rivier van zuidelijke naar westelijke richting afbuigt en dicht bij de monding van de Dill. Het hoogste punt binnen stadsgrenzen is de Stoppelberg met een hoogte van 401 m boven zeeniveau. Wetzlars naburige steden zijn Gießen (15 km oostelijk), Limburg (40 km), Koblenz (90 km westelijk), Siegen (50 km noordwestelijk), Dillenburg (30 km noordelijk), Marburg (30 km noordoostelijk) en Frankfurt am Main (60 km zuidelijk). Wetzlar en Giessen zijn twee kernen van een kleine (ongeveer 200.000 inwoners) stedelijke agglomeratie in Middenhessen. De stad is binnen Hessen een Sonderstatusstadt. De heuvels rond Wetzlar in het noordwesten, het noordoosten en het zuiden zijn zwaar bebost en zeer dunbevolkt.

Stadsgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart met kernen van Wetzlar

Het stadsgebied van Wetzlar bestaat uit 12 stadsdistricten en 8 kernen.

De 12 stadsdistricten zijn (Bevolking):

 • Altstadt (2.266)
 • Neustadt (2.013)
 • Hauserberg (1.951)
 • Büblingshausen (3.161)
 • Sturzkopf (3.332)
 • Stoppelberger Hohl (2.552)
 • Nauborner Straße (2.237)
 • Silhöfer Aue (2.237)
 • Altenberger Straße (1.424)
 • Dalheim (3.496)
 • Dillfeld (0) Industriegebied
 • Niedergirmes (5.896)

De 8 kernen zijn (Bevolking):

(per 31-12-2005)

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Panorama van Wetzlar
Zie ook het artikel Rijksstad Wetzlar.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad onderdeel van de nieuwe deelstaat Groot-Hessen. BBT Thermotechnik was met 10.000 personen een van de grootste werkgevers van de stad en is inmiddels onderdeel van Bosch.

Economie en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Ondernemingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de stad zijn een aantal internationaal bekende bedrijven gevestigd. Het bedrijf Buderus werd al in 1731 opgericht en is daarmee een van de oudste nog bestaande ondernemingen van Europa.

In 1913 werd in Wetzlar de kleinbeeld-fotografie uitgevonden door Oskar Barnack met het ontwerp voor de eerste camera van Leica. De stad biedt nog steeds plaats aan fijn-mechanische en optische industrie. Zo hebben naast Leica ook Minox en Zeiss nog steeds vestigingen in de stad.

Winkelen[bewerken | brontekst bewerken]

Het parkeerterrein van de FORUM

De drukste winkelstraat van Wetzlar is de Bahnhofstraße. Verder heeft Wetzlar twee grote winkelcentra, waarvan FORUM Wetzlar het grootst is in Mittelhessen. Er zijn meer dan 100 winkels met een groot parkeerterrein. De kleinere winkels vind je voornamelijk in het oude centrum en in de Bahnhofsstrasse en Karl-Kellner-Ring. In de ‘Altstadt’ kan men hier en daar nog heel oude, onder monumentenzorg staande huizen vinden.

Cultuur en bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Oude Stad en Dom van Wetzlar[bewerken | brontekst bewerken]

Luchtfoto uitzicht op de oude stad

In het centrum (Altstadt) staan veel historische vakwerkhuizen en gebouwen in de romaanse stijl, maar ook gotiek en renaissance worden er aangetroffen. De bouw van de Dom van Wetzlar werd in 1230 begonnen, en de bouw is nog steeds niet voltooid. Het is een van de vier kerken in Duitsland waarin zowel Katholieke als Protestantse diensten gehouden worden.

Monumenten en gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Het station van Wetzlar

Autosnelweg: Wetzlar ligt op A 45 (Sauerlandlijn Dortmund - Aschaffenburg) met de verbindingen Wetzlarer Kreuz [Kruis Wetzlar] (aan de A 480 verbindt Wetzlar in het noorden, Asslar en Wetzlar-Blasbach), Wetzlar-Ost [Wetzlar-Oost] (aan B49 in het centrum) en Wetzlar-Süd [Wetzlar-Zuid] (in de zuidelijke kwarten Münchholzhausen en Dutenhofen). De autosnelweg A 480 zou eigenlijk van de grens van Luxemburg over Trier door Westerwald tot Hattenbacher Dreieck (Driehoek Hattenbach) moeten leiden aan A7. Deze afstand werd gepland als A 48. Vanwege de kosten werd het nooit volledig gerealiseerd. Nu moet B 49 het verkeer opnemen. Vandaag wordt het deel van A48 tussen Gissen en Wetzlar genoemd A 480 en leidt slechts van vertrek Wetzlar in het noorden/Asslar tot het Kruis Wetzlar en voorbij dat tot het huidige autosnelwegeind met de geïmproviseerde uitgang na Wetzlar-Blasbach. Sommige kilometers in het noordoosten van Giessen zet het tot dusver verwijderde deel voort en leidt van Heuchelheim tot Reiskirchener Dreieck [Driehoek Reiskirchen] bij A 5.

Rijksweg: De volgende Rijkswege leiden door de stad: B 49 (Trier-Wetzlar-Alsfeld) in richting oost-west en B 277 (Siegen-Dillenburg-Wetzlar) als noord-zuidverbinding. B277a is eerder een ringweg, verbindt het Asslar aan Wetzlar-Dalheim. Tussen Wetzlar en Limburg (B49) is de rijksweg snel voorbijgaand in de uitbreiding van één spoor tot twee in elke richting.

Spoorwegen: Wetzlar ligt op de lijnen van de Spoorweg Frankfurt am Main - Siegen - Keulen en Giessen - Limburg - Koblenz, die bij kom samen in Wetzlar Station, en geworden werkt van RegionalBahn en RegionalExpress-Treinen. Naast de Station Wetzlar, bestaat het een verdere Station in het kwart van Dutenhofen. De vroegere Station in het kwart van Wetzlar-Garbenheim werd gesloten met het stille zetten van de afstand aan Wetzlar. De goederenpost werd kleiner, nu sinds Februari 2007 opnieuw worden de goederentreinen langs geschikt voor Middenhessen (Railion). Grotere steden, die van Wetzlar direct haalbaar zijn: Salzburg, Stuttgart, München, Koblenz, Frankfurt am Main en Siegen.

Openbaar vervoer: De stad heeft een goed verwijderd stedelijk Buslijnennetwerk met twaalf Lijnen. Deze hebben allen een verbinding aan het centrale busstation (ZOB), kom daarnaast nog diverse lijnen in het verkeer over land in het omringende platteland van Wetzlar. Voor de recente avond drijft de uren lijn 007, zogenaamde DiscoBus van de nachtbus, die bijna alle kwarten begint. Op allen past de lijnen de prijzen van RMV toe. Bovendien verbindt CityBus oude stad met proce van 50 Cent, weekdagen van 10 tot 19 uur en op werkdagen aan 15 uur met de post en het winkelcentrum FORUM Wetzlar elke 20-notulen.

Luchtvaart: De afstand aan de Luchthaven Frankfurt is ongeveer 70 km, aan de regionale luchthaven Siegen ongeveer 40 km.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Zetelverdeling (Grafiek)

De verkiezingen voor stadsraad werden het laatst gehouden op 26 maart 2006 voor een termijn van vijf jaar. SPD verloor één zetel, bereikten de Groenen. Participatie van de kiezer viel van 45,9% in 2001 tot 37.2%. Van de 38.918 in aanmerking komende kiezers, gingen 14.468 naar de opiniepeilingen. Zullen de volgende gemeentelijke verkiezingen van Hessen in Maart 2011 worden gehouden.

Stadsraad - Actuele zetelverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Partijen Aandelen in % Zetels
CDU Christelijk Democratische Unie van Duitsland 36.0 21
SPD Sociaaldemocratische Partij van Duitsland 39.1 23
De Groenen De Groenen 8.0 5
FDP Vrije Democratische Partij 6.8 4
FWG Vrije kiezer 10.1 6
totaal 100 59

Wapen[bewerken | brontekst bewerken]

Wapen Wetzlar

Het wapen van Wetzlar zou omschreven kunnen worden als een adelaar gewapend met een sabel, en bekroonde of, over zijn rechtse vleugel een dwars argent pattée. De zwarte Keizeradelaar op een rode achtergrond en met een gouden kroon betekent de vroegere Keizerurgentie van de stad als Vrije Keizerstad. Het zilveren kruis betekent het recht van de vroegere Keizerstad op muntmuntstukken. De wapens zijn bijna onveranderd van die gedragen in de 12e eeuw. Een nieuwe versie van het wapenschild moest in 2003 geïntroduceerd te zijn, maar het sloeg niet aan. Uiteindelijk, werden de "oude" wapens gehouden.

Opleiding en onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

De meest nabij gelegen universiteiten zijn die van Marburg en Gießen. In Wetzlar zijn studies van de Technische Hochschule Mittelhessen, StudiumPlus genaamd, waar de studenten studeren en tegelijkertijd werken. In de stad zijn verder alle belangrijke onderwijstypen die in Duitsland bestaan aanwezig.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Wetzlar heeft twee sportclubs die in hun hoogste respectievelijke Liga's uitkomen:

De voetbalclub van Wetzlar speelt in de Hessenliga

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Wetzlar heeft een stedenband met:

Geboren in Wetzlar[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wetzlar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.