Carla en Frank van Putten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carla en Frank van Putten
Personage uit Van Kooten en De Bie
Gespeeld door Kees van Kooten en Wim de Bie
Persoonsinformatie
Geslacht moeder en zoon
Portaal  Portaalicoon   Media

Carla en Frank van Putten waren twee typetjes, moeder en zoon, gespeeld door Kees van Kooten en Wim de Bie. Ze kwamen in totaal 12 sketches voor in afleveringen van het televisieprogramma Keek op de week van het duo Van Kooten en De Bie. Dit is de enige keer dat van Kooten de rol van een vrouw speelt, terwijl De Bie dan de rol van een man speelt.[1]

Het typetje Carla van Putten, een geblondeerde weduwe met lange oorbellen en een hoge schreeuwerige stem, bestond al in de jaren tachtig. In 1990 kwam daarbij zoon Frank, altijd gekleed in een lange regenjas met das en sprak op een vreemde manier met een opgetrokken mond en met een gesuggereerde persoonlijkheidsstoornis of andere psychische problematiek. Aanleiding was de maatschappelijke en politieke discussie over het geregistreerd partnerschap. In een scène gaat Carla in een witte bruidsjurk met Frank naar het gemeentehuis om tevergeefs een "halvarinebriefje" te halen.

Frank is een nestblijver en woont ondanks zijn middelbare leeftijd nog steeds bij zijn moeder, die hem continu betuttelt. Dat leidt tot grote frustratie bij Frank. Ze lopen vaak gearmd op straat, waarbij moeder een huppelpasje moet maken om in gelijke stap met haar zoon te komen. Ondertussen laat hij zijn moeder maar rebbelen en verlustigt hij zich aan seksuele fantasieën over een "lekkere del van een meid" om mee "te rollebollen". Telkens beseft hij echter dat hij geen "lekkere del van een meid" heeft om mee "te rollebollen", maar daar wordt hij "voor behandeld". Hij heeft slechts zijn moeder.

In een andere sketch gaan moeder en zoon met de auto naar de stad om een bandplooibroek te kopen. Moeder kan echter niet inparkeren, waarna ze omdat de winkels inmiddels reeds gesloten zijn onverrichter zake weer huiswaarts keren. Frank heeft geen rijbewijs, omdat hij dat nooit heeft durven te halen. Ook daarvoor geldt dat hij "ervoor wordt behandeld". Ook is er een sketch waarbij moeder Frank wil leren schaatsen ("zwieren") maar Frank dit helemaal niet wil maar wil "zwieren" met een "lekkere del van een meid" maar die niet heeft maar ook daar wordt hij "voor behandeld". Uiteindelijk verlaat hij toch het ouderlijk huis en verhuist naar het tuinhuisje in de tuin van zijn moeder.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]