Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Celtype

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Illustratie van dierlijke lichaamscellen, met zichbaar de verschillende organellen

Een celtype is een gespecialiseerde vorm van een cel met welbepaalde morfologische en fysiologische kenmerken.[1] Bijna alle meercellige organismen, waaronder planten of dieren, zijn opgebouwd uit veel verschillende celtypen – zoals spiercellen, huidcellen en zenuwcellen – die zowel qua uiterlijk als functie enorm van elkaar verschillen. Ondanks dat celtypen binnen één organisme er totaal verschillend uitzien, hebben ze allemaal hetzelfde genetisch materiaal. Ze zijn immers allemaal uit dezelfde bevruchte eicel ontstaan.

Gedurende de ontwikkeling van meercellige organismen zullen cellen zich specialiseren (differentiëren); samen vormen de gespecialiseerde celtypen weefsels. De verschillen ontstaan doordat cellen selectief gebruikmaken van de genetische informatie. Classificatie van een celtype gebeurt vaak met behulp van microscopie. Recente ontwikkelingen in RNA-sequencing hebben mogelijk gemaakt dat celtypes geclassificeerd kunnen worden op basis van gedeelde genexpressiepatronen.[2][3]

In het menselijk lichaam komen meer dan honderd verschillende celtypen voor. De meest abundante celtypen zijn rode bloedcellen, epitheel- en endotheelcellen, lymfocyten, hepatocyten (levercellen), neuronen (zenuwcellen), vetcellen en spiercellen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]