Centrum (Veenendaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Centrum
Wijk van Veenendaal
Kerngegevens
Gemeente Veenendaal
Coördinaten 52°1'37,86960"NB, 5°33'27,44248"OL
Overig
Postcode(s) 3901

Centrum is een wijk in de gemeente Veenendaal in de Nederlandse provincie Utrecht. In de wijk wonen ruim 4.800 mensen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Centrum is de oudste wijk van Veenendaal. In deze wijk bevinden zich dan ook de meeste monumenten van Veenendaal, waarvan de Oude Kerk de status van rijksmonument heeft.

De laatste jaren is de wijk flink aangepast door centrumvernieuwingsplan Brouwerspoort. Met dit plan zijn onder meer nieuwe culturen voorzieningen gebouwd en zijn de grachten teruggekeerd in het centrum.

Buurten[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk bestaat uit de buurten:

Voorzieningen en instellingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de wijk ligt het winkelgebied van Veenendaal, hier bevinden zich ruim 300 winkels. Het gemeentehuis ligt ook in de wijk.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Ingeklemd tussen de wijken Centrum en Zuidoost ligt station Veenendaal Centrum. Vanaf het station rijden de buslijnen 50 en 280 via de Kerkewijk en het Koopcentrum richting Noordoost en station Veenendaal-De Klomp. Lijn 83 gaat ook naar station Veenendaal-De Klomp, maar dan via station Veenendaal West. Ook lijn 87 gaat naar station Veenendaal-De Klomp, maar dan via Petenbos en Dragonder. Buurtbus 505 rijdt via dezelfde route van Wekerom naar Overberg vice versa. Vanaf station Veenendaal Centrum rijdt bus 85 via de rand van het centrum naar station Ede-Wageningen.