Cercidiphyllaceae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cercidiphyllaceae
Cercidiphyllum japonicum2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Saxifragales
familie
Cercidiphyllaceae
Engl. (1907)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Cercidiphyllaceae is een botanische naam, voor een familie van tweezaadlobbige planten. Een familie onder deze naam wordt algemeen erkend door systemen voor plantentaxonomie, en ook door het APG-systeem (1998) en het APG II-systeem (2003).

Het geslacht bestaat uit slechts twee soorten uit China en Japan. De Cercidiphyllum japonicum, wordt naast katsuraboom in het Nederlands vooral judasboom genoemd, net als de Cercis siliquastrum en is de grootste, inheemse loofboom van China en Japan, met een hoogte tot 40 meter. In onze contreien zullen de bomen niet hoger worden dan ongeveer 18 meter.

De Cercidiphyllum magnificum blijft veel kleiner, maar heeft iets grotere hartvormige bladeren en is endemisch op het Japanse eiland Honshu.

In het Cronquist systeem (1981) was de plaatsing in een orde Hamamelidales, dit is dezelfde plaatsing als in het Wettstein systeem (1935).

De bomen zijn tweeslachtig, bloeien weinig opvallend in tegenstelling tot de "andere" judasboom, maar lopen prachtig roze uit in het voorjaar en tonen mooie herfstkleuren. Opvallend is dat de gevallen bladeren een kruidige geur verspreiden.

Externe links[bewerken]