Naar inhoud springen

Chancery Lane (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Chancery Lane
Chancery Lane
Algemeen
Beheerd door London Underground
Underground
Zone 1
Opening 30 juli 1900
Type Doorgangsstation
Constructie Gestapeldstation
Perrons 2
Metrosporen 2
Undergroundreizigers
Jaar In-/uitstappers
2007
2008
2009
2019
2020
2021
2022
14,771 miljoen
15,39 miljoen
14,789 miljoen
17,254 miljoen
3,406 miljoen
5,470 miljoen
8,530[1] miljoen
Undergroundlijnen
LijnRichtingVolgend station

EppingSt. Paul's
Ealing BroadwayHolborn
West RuislipHolborn
WoodfordSt. Paul's
HainaultSt. Paul's

Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) 8, 17, 46 en 521
nachtbus N8 en N25
Ligging
Coördinaten 51° 31' NB, 0° 7' WL
Plaats Chancery Lane
District (borough) Camden
Chancery Lane (metro van Londen)
Chancery Lane
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Chancery Lane is een station van de metro van Londen aan de Central Line. Het station is geopend in 1900. Het station ligt niet aan de gelijknamige straat maar aan High Holborn, iets voorbij het noordelijk eind van Chancery Lane. Chancery Lane is een van de weinige Londense metrostations die geen bovengrondse gebouwen hebben.

Het station werd op 30 juli 1900 geopend door de Central London Railway (CLR), de latere Central Line, als onderdeel van het initiële deel van de lijn. Zoals voor de Eerste Wereldoorlog gebruik was werden vier liften geïnstalleerd om de reizigers tussen de stationshal en de perrons te vervoeren. Het stationsgebouw stond toen aan de noordkant van High Holborn op de nummers 31-33 vlakbij de Chancery Lane aan de zuidkant. In 1934 werd een ondergrondse stationshal onder het kruispunt van Holborn met Gray's Inn Road gebouwd, ongeveer 122 m ten oosten van de oorspronkelijke ingang. Deze verplaatsing was noodzakelijk in verband met de gewenste roltrappen die niet recht maar schuin lopen. De nieuwe stationsingang werd op 25 juni 1934 in gebruik genomen, terwijl het oude werd gesloten. Als verwijzing naar de nieuwe ligging werd het station omgedoopt in Chancery Lane (Gray's Inn), hoewel het achtervoegsel gaande weg weer verdween.

Toen de CLR de metrotunnels bouwde leidde ze deze, om te voorkomen dat ze onder gebouwen doorliepen onder andere om trillingen te beperken, onder de bestaande straten. Hierom liggen de perrons bij Chancery Lane boven elkaar, de tunnel naar het oosten ligt 20 meter diep, die naar het westen 24 meter diep.

Het is een van de acht metrostations met een schuilkelder eronder, de andere zeven liggen onder de Northern Line. De toegang tot de schuilkelder liep via de liftkokers in het oorspronkelijke stationsgebouw en ingangen in Furnival Street en Took's Court. Onder de Northern Line werden de schuilkelders zo gebouwd dat ze later als stations voor een express-metro gebruikt zouden kunnen worden. De indeling van de schuilkelder bij Chancery Lane is gebouwd volgens hetzelfde concept en kreeg daarom twee lange tunnels ten noorden, respectievelijk ten zuiden, van en parallel aan die van de Central Line. Aan de zuidkant van Holborn liep de schuilkelder door met meerdere ruimtes onder de bestaande bebouwing. De kelder werd in het begin van de jaren 40 gebouwd, maar werd gebruikt als Government Communications Centre in plaats van als schuilkelder. In 1949 werd het GCC hergebruikt als de GPO-telefooncentrale van Kingsway.

Op 25 januari 2003 ontspoorde een metrostel type 1992 bij Chancery Lane, waarbij 32 passagiers gewond raakten, nadat een motor van de trein was losgeraakt. Alle diensten op de Central Line en de Waterloo & City Line, die beide type 1992 gebruikten, werden opgeschort, omdat de metrostellen uit dienst moesten gedurende het onderzoek. Naar aanleiding van het onderzoek werden de metrostellen aangepast.