Naar inhoud springen

Holland Park (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Holland Park
Holland Park
Algemeen
Beheerd door London Underground
Underground
Zone 2
Architect(en) Harry Bell Measures
Opening 30 juli 1900
Constructie Dubbelgewelfdstation
Perrons 2
Metrosporen 2
Diepte 19 meter
Undergroundreizigers
Jaar In-/uitstappers
2007
2019
2020
2021
2022
3,619 miljoen
3,722 miljoen
1,994 miljoen
1,618 miljoen
2,654[1] miljoen
Undergroundlijnen
LijnRichtingVolgend station
EppingNotting Hill Gate
West RuislipShepherd's Bush
Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) 31, 94, 148, 228 en N207
Ligging
Coördinaten 51° 30' NB, 0° 12' WL
Plaats Holland Park
District (borough) Kensington en Chelsea
Holland Park (metro van Londen)
Holland Park
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Holland Park is een station van de metro van Londen aan de Central Line. Het station, dat in 1900 is geopend, ligt vlak bij Holland Park.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd op 30 juli 1900 door de Central London railway, de latere Central Line, geopend en is een kenmerkend voorbeeld van de stations die Harry Bell Measures in die tijd voor de CLR ontwierp. Het kreeg een plat dak in de hoop dat er verdiepingen voor bedrijfsactiviteiten, zoals bij Queensway, op gebouwd zouden worden maar dat gebeurde niet. In de jaren 90 van de twintigste eeuw heeft groot onderhoud plaatsgevonden.

Op 28 juli 1958 kwam een reiziger om het leven als gevolg van een brand in een metrostel van de Central Line bij Holland Park. In augustus 2013 was er een incident waarbij het station gevuld werd met rook nadat de remmen van een metro defect raakten.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het metrostation is genoemd naar Holland Park, een park in West-Londen, de woonwijk tussen het station en het park wordt ook Holland Park genoemd. Zoals voor de Eerste Wereldoorlog gebruikelijk was worden de reizigers tussen de stationshal en de perrons met liften vervoerd. In tegenstelling tot vele andere stations in het centrum heeft Holland Park nooit roltrappen gekregen. Beneden eindigen de liften op een tussenverdieping die via bruggen is verbonden met de trappen tussen de perrons. Het station was vanaf 2 januari 2016 gesloten wegens vervangings- en renovatiewerkzaamheden aan de liften tot het in augustus van hetzelfde jaar heropend werd. Dit station was, tot deze renovatie, het laatste van de diepe ondergrondse stations waar de originele bewegwijzering uit de jaren 50 behouden bleef.